Sunday, August 8, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΣΕΒ. ΓΟΥΙΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,ΠΕΤΡΟΣ ΖΌ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ (1997-2004)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Μητροπολίτου Γουινέας Γεωργίου, Πέτρος Ζ΄ ο  οραματιστής Πατριάρχης (1997-2004), έκδ. Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδος-Γουινέας, Αθήνα 2014, σσ. 670.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Τεράστιος όγκος αρχειακού υλικού παρατίθεται ενώπιόν μας, καρπός του πολλού κόπου και της καθόλου ευκαταφρόνητης έρευνας του Σεβασμιώτατου Γουινέας κ. Γεωργίου. 


Αντικείμενο του συγγραφέως είναι ουσιαστικά οι περιοδείες του μακαρία τη λήξει γενομένου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Πέτρου Ζ΄. Κληρικός του παλαίφατου πατριαρχείου της Μεγάλης πολέως Αλέξανδρειας και πάσης Αφρικής ο μακαριστός Πέτρος ανεδείχθη επίσκοπος Καμερούν και υπηρέτησε την εκεί ιεραποστολική μητρόπολη μέχρι την εκλογή του στο θρόνου του Αποστόλου Μάρκου στα 1997, μετά το θάνατο του πατριάρχη Παρθένιου. 


Στόχος του βιβλίου είναι η παρουσίαση των περιοδειών του Πατριάρχη Πέτρου Ζ΄. 

Αυτές μπορούν να διακριθούν σε δύο μέρη: 

α.) Οι ιεραποστολικές του περιοδείες ανά την αχανή αφρικανική ήπειρο από την Αίγυπτο στην Τανζανία, από την Γκάνα στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε, τη Νότιο Αφρική… και  

β.) Οι επισκέψεις του σε χώρες της Ευρώπης, όπως τη Σερβία, Πολωνία, Τουρκία, Ιταλία, Αγγλία, και κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο. 


Αντιγράφουμε εδώ ένα απόσπασμα από την ομιλία του στην Κινσάσα του Κονγκό στις 5.4.2004 στην ενθρόνιση του μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής Ιγνατίου: «Θέλω εδώ να αναπτυχθεί η Ιεραποστολή, στην πρωτεύουσα. Θέλω να δέσει η όλη προσπάθεια στη χώρα αυτή της δημοκρατίας του Κονγκό. Κανάγκα, Κινσάσα, Κολουέζι κι όπου αλλού ο Κύριος  θέλει.  Εκείνος εξ άλλου είναι η κεφαλή της Εκκλησίας, που σημαίνει είναι η κεφαλή της Ιεραποστολής. Εκείνος καθοδηγεί εμάς τους εντολοδόχους του Θεού. Εμείς έχομε την διάθεση. Από σας περιμένουμε να ενθαρρύνετε την προσπάθεια αυτή. Έχομε χρέος, είναι καθήκον μας, τις δωρεές του Θεού 

να τις μεταφέρουμε σε 

κάθε συνάνθρωπο μας». 

Θα ήταν παράλειψη μεγάλη να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι ο μακαριστός Πατριάρχης αποκατέστησε με Συνοδική Διαγνώμη Αποκατάστασης τον Άγιο Νεκτάριο, που είχε αδικηθεί κατάφωρα από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 


Τέλος το φωτογραφικό υλικό (σελ. 530-670) είναι ακόμη μια απόδειξη της αξίας του όλου έργου αλλά και του ιδρώτα του Σεβασμιώτατου Γουινέας κ. Γεωργίου. 

No comments:

Post a Comment