Wednesday, August 25, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΝΑΘΑΝΗΛ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΟΥ,Η ΟΣΙΑ ΜΕΛΩ ΣΤΗ ΒΟΥΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΩ

 


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Ναθαναήλ-Φιλίππου Διακοπαναγιώτη, Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, Η Οσία Μελώ στη Βουρρίνα της Κω, Λαϊκή παράδοση και λατρεία, β΄έκδοση βελτιωμένη, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2018, σσ. 319.


Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Το πρώτο στοιχείο που εντοπίζει ο αναγνώστης του παρόντος είναι η εξαντλητική μελέτη των πηγών από το Σεβασμιώτατο συγγραφέα. Ο Μητροπολίτης Φίλιππος σήκωσε ψηλά τα μανίκια και ασχολήθηκε με το θέμα της μελέτης του μη φειδόμενος κόπων και μόχθων. Είχε να κάνει με θέμα ενδιαφέρον από τη μια κι από την άλλη δυσχερές και δυσεπίλυτο, λόγω 

απουσίας πολλών γραπτών 

πηγών για 

το ζήτημα της 

Οσίας Μελούς. 

Ξεκίνησε με την επισήμανση της ύπαρξης μιάς μικρής εκκλησίας του 15ου αι. επ ονόματι της Οσίας κι έχοντας οδηγό τη λαϊκή ευσέβεια της Κω. Κατόρθωσε με μεθοδικότητα κι υπομονή να υφάνει το πλαίσιο του βίου και της πολιτείας της Οσίας Μελούς. 


Αφετηρία του υπήρξε ο εντοπισμός μερικών στιχηρών για την Αγία που συνέθεσε ο μητροπολίτης Ρόδου  Μητροφάνης που έζησε το 15ο αιώνα, τα οποία βρίσκονται στον κώδικα Pr. Grec. 1362. 


Παράλληλα μας παρουσιάζει την τραγική κατάσταση στην οποία ζούσαν οι Ορθόδοξοι των Δωδεκανήσων τότε, όταν για αιώνες κυριαρχούσαν οι Παπικοί Ιωαννίτες Ιππότες, που πάσχιζαν παντοιοτρόπως να προσηλυτίσουν τους 

Ορθόδοξους στην 

παπική αίρεση. 

Με τον εντοπισμό των γραπτών αυτων στοιχείων διέλυσε τη λανθασμένη άποψη που ταύτιζε την Οσία Μελώ με τη γνωστή Αγία Μελάνη. Πράγματι πολλοί όταν συναντήσουν κάποιο άγνωστο Άγιο αμέσως το ταυτίζουν με τον πλησιέστερο γνωστό και λύνουν  το πρόβλημα! Δεν είναι έτσι όμως. 


Ο Θεός άλλους αγίους τους φανερώνει κι άλλους τους κρύβει για λόγους που δεν χωράνε στο κεφάλι μας. 


Άλλους πάλι τους φανερώνει μετά από χρόνια ή και αιώνες ακόμη πολλούς, σαν τον άγνωστο Άγιο της Μονής Νεάμτς της Ρουμανίας, που ευωδίασαν τα λείψανά του χίλια σχεδόν χρόνια μετά την κοίμησή του την εποχή του άθεου καθεστώτος του Τσαουσέσκου. “Τις έγνω νουν Κυρίου 

ή τις σύμβουλος 

αυτού εγένετο;” 

Ο Σεβασμιώτατος κατόρθωσε, και είναι προς τιμήν του, να επαναφέρει την τιμή προς την Αγία, που γιορτάζει το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Μάλιστα πλήρη ακολουθία προς τιμήν της Αγίας συνέθεσε ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος. 


Είθε, διά πρεσβειών της Αγίας να επιδαψιλευσθούν εξ ουρανού ευλογίες προς τον πονήσαντα και τους τιμώντας την μνήμη της.

No comments:

Post a Comment