Wednesday, August 4, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,Β. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΦΥΤΟΣ Ν. ΖΩΓΡΑΦΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Βασίλη Βασιλείου, Νικόλαος Παπαστεφάνου και Νεόφυτος Ν. Ζωγράφου, Ο βίος και το έργο δύο άγνωστων αγιογράφων του 19ου-20ου αι. στην Κύπρο, Τερσεφάνου 2021, σσ. 374.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Με το βίο και το αγιογραφικό έργο δύο άγνωστων αγιογράφων, ενός Δωδεκανήσιου κι ενός Κυπρίου καταπιάνεται ο καλός συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλείου. 


Όποιος πάρει στα χέρια του το παρόν βιβλίο εύκολα αντιλαμβάνεται τον κόπο, το μόχθο και την επίμονη κι επίπονη έρευνα του Θεολόγου κ. Β. Βασιλείου. 


Αν ρίξει απλώς κανείς μια ματιά στο χάρτη της Κύπρου (σελ. 354-355) και δει τα χωριά και τις πόλεις όπου εντοπίστηκαν έργα των δύο αυτών αγιογράφων, θα εννοήσει το πόσο  ίδρωσε ο 

κ. Βασιλείου για να φέρει 

εις πέρας το 

παρόν βιβλίο. 

Αν θελήσει κανείς να δει την τεχνοτροπία την οποία μεταχειρίστηκαν οι δύο αγιογράφοι διαπιστώνει ότι έχει να κάνει με λαϊκότροπους ζωγράφους που, όντες αυτοδίδακτοι, επηρεάστηκαν από την τέχνη της εποχής τους. 


Δεν είχαν σίγουρα την ευκαιρία να μαθητεύσουν δίπλα σ’ ένα Φ. Κόντογλου, ούτε  πέρασαν από τα έδρανα κάποιας Σχολής Καλών Τεχνών. Όμως στα έργα τους διακρίνεται με την πρώτη ματιά η λαϊκή ευσέβεια και η κάθε πινελιά τους μυρίζει λιβάνι. 


Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε στον γράφοντα το έργο του Νεόφυτου Ν. Ζωγράφου που επιγράφεται: «Η Αγία και Οικουμενική πρώτη σύνοδος η εν Νικαία επί Κωνσταντίνου του Μεγάλου των 318». Τα πρόσωπα των αρχιερέων, αλλά και του μεγάλου βασιλέως Κωνσταντίνου αποπνέουν αγιότητα κι έγνοια τους είναι να ορθοτομήσουν τον λόγον της αληθείας κι όχι να δουν από κοντά ο ένας τον άλλο. 


Προβάλλονται ιδιαιτέρως ο συμπατριώτης μας Άγιος Σπυρίδων που κραδαίνει το κεραμίδι, υπενθυμίζοντας το γνωστό θαύμα με το οποίο κατατρόπωσε τους αιρετικούς κι ο Αγιος Νικόλαος ο θαυματουργός. 


Εντύπωση κάνει ο πρακτικογράφος που γράφει: «ομοούσιον τω Πατρί δι’ ου τα πάντα». Με αδρές πινελιές, χωρίς ανούσιες φλυαρίες, μας δίνει και μεταδίδει την ουσία των γεγονότων. 


Δεν μας μένει παρά να επαινέσουμε στον κ. Βασιλείου για το πόνημά του και να του ευχηθούμε καλή συνέχεια. 

4 comments:

  1. Ευχαριστώ θερμά το ιστολόγιο του κ. Παναγιώτη Τελεβάντου και τα θετικά σχόλια του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού. Ο Θεός να ενδυναμώνει το έργο σας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε ο κ. Κυριακού, ούτε βεβαίως η ασημαντότητά μου, κάνουμε χατήρια σε θέματα πίστεως. Σας απενημήθη από τον κ. Κυριακού ο δίκαιος έπαινος διότι προσφέρατε κάτι το όντως αξιόλογο.

      Delete
  2. Σας ευχαριστώ και πάλιν Θερμά.

    ReplyDelete