Monday, August 31, 2020

ΕΤΣΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


ΕΤΣΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Είπε, σε κήρυγμά του, που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”:

“Τους τελευταίους καιρούς, πολλά σύννεφα ήρθαν πάνω από την Πατρίδα μας. 

Είτε σημεία καταστροφών είναι, είτε πανδημίες, είτε επιβουλές εχθρών υπάρχουν, έχουμε τόσες δυσκολίες. 

Μην νομίσουμε ότι και εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά, με τα αμαρτήματά μας και την αποστασία μας. 

Γι’ αυτό η καλύτερη ευχή για την εορτή σήμερα είναι αυτή του Αγίου Κοσμά: “αν είμαστε αμαρτωλοί, τώρα να μετανοήσουμε”. 

Γιατί αν μετανοήσουμε, τότε και μόνο θα έρθει η Χάρις του Θεού σε μας, τότε και μόνο θα στείλει ο Θεός τις δωρεές του, τότε μόνο θα σκεπάσει την Ελλάδα μας και θα την περισώσει, τότε και μόνο θα φύγουν όλοι οι κίνδυνοι, γιατί μόνο ο Παντοδύναμος Θεός και η μεγάλη Μητέρα η Παναγία μας, θα μπορέσουν αυτή την δύστυχη Πατρίδα, την τόσο ευεργετημένη από το Θεό, να σώσουν. 

Μακάρι να γίνει σε όλους μας βίωμα η μετάνοια.”

Επιτέλους! 

Ακούσαμε κήρυγμα μετανοίας από χείλη αρχιερέως. 

Τον τελευταίο καιρό ακούμε -κατά το πλείστον- λοιμωξολογίες, ψυχαναλύσεις, γεωστρατηγικές αναλύσεις, Μακρακισμούς, καταστροφολογίες, προφητολογίες, τρομολαγνείες, φαιδρότητες, Γεροντολογίες, "μασκολογίες", οικολογικούς αναστοχασμούς, συνωμοσιολογίες, πολιτικολογίες και παρανοϊκές τοποθετήσεις.

Ένα μόνον -συνήθως- λείπει από το κήρυγμα πλείστων όσων Ιεραρχών: Το κήρυγμα της μετανοίας.

Λες και υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνουμε -κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί- εκτός από την συνεχή μετάνοια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της επίγειας ζωής μας.

Πάντοτε στην ζωή της Εκκλησίας, οποτεδήποτε συνέβαιναν συμβατικές επιφορές -τουτέστιν πόλεμοι, πανδημίες, θεομηνίες-, οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης αυτό ακριβώς έκαναν: Καλούσαν τον λαό του Θεού σε μετάνοια για να εξασφαλιστεί το έλεος του Θεού και η σωτηρία του λαού.

Αλλά και σε όλη την δισχιλιετή ζωή της Εκκλησίας, όποτε έπλητταν συμφορές τους πιστούς, οι κληρικοί και οι μοναχοί έστρεφαν τους πιστούς στον πόλεμο εναντίον των παθών και στον αγώνα της μετανοίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η αρνητικά καταλυτική επίδραση της Νεορθοδοξίας κατόρθωσε να μεταστρέψει το κήρυγμα της μετανοίας σε ψυχολογία, κοινωνιολογία, πολιτικολογία και στοχασμό.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ακαρνανίας Κοσμά γιατί έθεσε το θέμα στις σωστές του βάσεις καθώς και για τους αγώνες του εναντίον του Οικουμενισμού και των άλλων αιρέσεων.

No comments:

Post a Comment