Thursday, August 27, 2020

ΜΟΝΟΝ Ο π. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ;


ΜΟΝΟΝ Ο π. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Επαναλαμβάνουμε αυτό που γράψαμε φορτικά τις τελευταίες μέρες. 

Η ενασχόλησή μας με τον αυτοαποσχηματισμό του π. Ανδρέα Κονάνου δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με την αδυναμία μας να συμπονέσουμε ένα εν Χριστώ αδελφό μας που έπεσε.

Έχει, όμως, τεράστια σημασία να εξετάσουμε θεολογικά τις παραμέτρους της πτώσης του, επειδή εκφράζουν σύγχρονες θεολογικές πλάνες:  Εκκοσμίκευση, Νεορθοδοξία, Νεονικολαιτισμός, Γεροντολαγνεία, οπαδισμός και έλλειψη φόβου Θεού, εκ μέρους πολλών αρχιερέων, που χειροτονούν κληρικούς με κωλύματα ιερωσύνης με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εκκλησία.

Πέραν της οφθαλμοφανούς και αυταπόδεικτης ευθύνης του αποσχηματισθέντος κληρικού και των αρχιερέων που τον χειροτόνησαν ή τον άφησαν ασύδοτο όλα αυτά τα χρόνια, είναι απολύτως ενδεδειγμένο να επισημάνουμε ότι μεγάλη ευθύνη για την δημιουργία ειδώλων-κληρικών έχουν οι πιστοί.

Είναι αξίωμα ότι τα σαπρόφυτα φυτρώνουν στα έλη. 

Αν δεν υπήρχε μια άρρωστη και αδιάκριτη ευσέβεια, εκ μέρους μεγάλου τμήματος του λαού, κανένας π. Κονάνος, κανένας π. Λίβυος, κανένας π. Βαρνάβας Γιάγκου, κανένας σεβαστός π. Βασίλειος Βολουδάκης, κανένας Ιωσηφίτης της Μονής Βατοπαιδίου ή της Μητροπόλεως Λεμεσού κτλ. δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν αίγλη.

Ακριβώς επειδή υπάρχει αρρωστημένη ευσέβεια του λαού, οι πιο πάνω και πολλοί άλλοι ομόφρονες και ομότροποί τους, βρίσκουν την ευκαιρία να ανυψωθούν σε είδωλα στην συνείδηση των πιστών, επειδή ανταποκρίνονται στην αρρωστημένη ευσέβεια του λαού.

Θα αναφέρω ορισμένα παραδείγματα για να γίνω πιο συγκεκριμένος.

1.) Ας πάρουμε τον πολυφίλητο και σεβαστό π. Βασίλειο Βολουδάκη. 

Για χρόνια αναρτούσε βίντεο με τις ομιλίες του. Η ανταπόκριση του κόσμου; Κυριολεκτικά αμελητέα.

Μόλις, όμως, άρχισε τις διαλέξεις του για τον κορωνοιό, η ακροαματικότητα των ομιλιών του εκτινάχθηκε στα ύψη.

Πώς, λοιπόν, δεν φταίει ουσιαστικά και ο κόσμος για την κατάντια του;

Πώς δεν είναι φανερόν ότι πολλοί πιστοί είναι συνωμοσιολάγνοι που ηδονίζονται κυριολεκτικά με τις συνωμοσιολογίες; 

2.) Ας έλθουμε τώρα στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο. 

Για χρόνια έκανε πνευματικές ομιλίες με πολύ περιορισμένη απήχηση.

Μόλις, όμως, άρχισε την ακατάσχετη προφητολογία, κατέστη διάσημος, εν μια νυκτί, και επισκίασε σε δημοφιλία ακόμη και τον Πανιερώτατο Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

Επομένως, πώς δεν έχουν ευθύνη οι πιστοί, που θέλγονται κυριολεκτικά με την προφητολαγνεία και την τρομολαγνεία;

3.) Ας δούμε τώρα τον π. Ανδρέα Κονάνο.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι όποιες τυχόν σαρκικές αμαρτίες του. 

Ούτε το ότι πέταξε τα ράσα χωρίς να ζητήσει συγγνώμη από τους ακροατές των ομιλιών του που κατασκανδάλισε, αλλά αντιθέτως ζητά και τα ρέστα.

Το πραγματικό πρόβλημα με τον π. Ανδρέα Κονάνο, είναι ότι διέστρεψε το κήρυγμα της μετανοίας της Εκκλησίας σε ψυχανάλυση και ενθάρρυνση των ανθρώπων να καλλιεργούν τα πάθη τους.

Ναι! Αλλά ο κόσμος άκουε ευχαρίστως ότι δεν χρειάζεται δήθεν να μετανοεί και ότι όλοι οι δρόμοι (δηλαδή και της αμαρτίας;) οδηγούν στον Χριστό!!!

Επομένως;

Πώς δεν ευθύνεται και ο κόσμος για την πτώση του;

4.) Ας έρθουμε τώρα στα μυρίπνοα άνθη του Βατοπαιδινού παραδείσου.

Ως γνωστόν και ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και ο Πανιερώτατος Λεμεσού και ο Καθηγούμενος της Βατοπαιδίου απέκτησαν μεγάλη αίγλη με τις απροκάλυπτες θεομπαιξίες που συστηματικά μετέρχονται: Οράματα, θαύματα, ευωδίες, χαμόγελα από την αιωνιότητα, καντήλια που κινούνται μόνα τους, διορατικά, προορατικά, άκτιστα φώτα κτλ..

Ασφαλώς οι ίδιοι ευθύνονται πρωτίστως για την κατάσταση.

Αλλά πώς να το κάνουμε; 

Πώς δεν ευθύνεται και μέγα πλήθος πιστών που διψούν για οπτασίες, ευωδίες, διορατικά, προορατικά και δεν συμμαζευόμαστε και γι' αυτό κατέστησε τους Βατοπαιδινούς είδωλά του;

5.) Ο π. Βαρνάβας Γιάγκου, είναι χαρακτηριστική περίπτωση Νεορθόδοξου κληρικού.

Διδάσκει άρρητα ρήματα και γραπτώς και διά ζώσης. Και επ’ εκκλησίαις, αλλά και στο εξομολογητήριο.

Ναι! Αλλά έχει οπαδούς! Πολλούς οπαδούς και μάλιστα νεολαία!

Πώς δεν αντιλαμβάνονται πόσο προβληματικός είναι;

Πώς εξηγείται η απήχηση που έχει το κήρυγμα και η διακονία του; Απλούστατα υπάρχουν πολλοί που τείνουν ευήκοον ους στις Νεορθόδοξες πλάνες του π. Βαρνάβα.

Τα ίδια φυσικά ισχύουν για τον κ. Γιανναρά -προπαντός γι' αυτόν-, τον π. Λίβυο, τον π. Βασίλειο Θερμό, τον π. Φιλόθεο Φάρο και τους υπόλοιπους πολύεδρους αδάμαντες της Νεορθοδοξίας και του Νεονικολαιτισμού.

Γι’ αυτό ας δούμε, ως λαϊκοί, ποια ευθύνη έχουμε, για την αναγόρευση σε είδωλα, κληρικών κακόδοξου φρονήματος, ή αντιχριστιανικού ήθους, ή Θεομπαικτών ή παρανοϊκών ή τρομολάγνων ή προφητολάγνων κτλ. κληρικών και μοναχών.

1 comment: