Wednesday, August 19, 2020

ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Β. ΚΑΖΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Β. ΚΑΖΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το άρθρο του κ. Καζιάκου, που δημοσιεύσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, αποτελεί μια θαυμάσια σύνοψη του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας.

Ο αρθρογράφος ξεκινά με μια γενική θεώρηση του φαινομένου της θρησκείας και στην συνέχεια δείχνει πώς η μόνη αληθινή θρησκεία -η ευάρεστη στον Θεό- είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επιπλέον! 

Το άρθρο αποτελεί απάντηση στην κακοδοξία του Καρλ Μπάρθ περί δήθεν αντιθετικής διακρίσεως των όρων Εκκλησία και θρησκεία.

Την κακοδοξία αυτή -ως γνωστόν- ενστερνίστηκε ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ, ο οποίος διατηρούσε αλληλογραφία με τον Καρλ Μπαρθ. 

Η κακοδοξία αυτή διαδόθηκε ευρέως στον ορθόδοξο χώρο μέσω των μαθητών του π. Γεώργιου Φλωρόφσκυ.

Μεταξύ αυτών ο κακόδοξος διανοούμενος κ. Χρήστος Γιανναράς, που έκανε την αντιθετική διάκριση Εκκλησίας και θρησκείας βασικό άξονα της φιλοσοφίας του.

Έγραψε μάλιστα πολυσέλιδο βιβλίο, που επιγράφει “Ενάντια στην θρησκεία” για να στηρίξει την πλάνη του, στην οποία αναφέρεται, επίσης, σε πολλά βιβλία και επιφυλλίδες του.

Βεβαίως το να διατυπώνει ο κ. Γιανναράς κακοδοξίες δεν είναι είδηση. Είδηση θα ήταν αν δεν υιοθετούσε κακοδοξίες.

Τιμά -βεβαίως- ιδιαίτερα το ιστολόγιό μας η αποστολή των τόσο περισπούδαστων και διεισδυτικών άρθρων του αρθρογράφου που υπογράφει ως Β. Καζιάκος. 

Παρακαλούμε θερμά τον συντάκτη των άρθρων για τον κ. Γιανναρά να τα στέλλει για δημοσίευση σε πολλά ορθόδοξα έντυπα και ιστολόγια, για να διαβαστούν από όσο το δυνατό περισσότερους αναγνώστες. 

Πρόκειται για μοναδικής αξίας θεολογικά κείμενα.

No comments:

Post a Comment