Thursday, August 6, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΙΕΡΩΝ ΜΗΠΤΙΚΩΝ, ΤΟΜΟΣ Ι'


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών, τόμος Ι΄, έκδ. Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπούρας, εν Αρκαδία 2019, σσ. 536.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Χάριτας οφείλωμεν στις ακάματες αδελφές του ιερού κοινοβίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπούρας για την παράλληλα με το πρωτότυπο  νεοελληνική απόδοση του κειμένου της Φιλοκαλίας. 

Οι ευχαριστίες μας επίσης και στο διαπρεπή ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, για τα σχόλια και τις παραπομπές, που μετά από πολλές κι άοκνες προσπάθειες ολοκλήρωσαν το επίμοχθο αλλά ψυχωφελέστατο αυτό έργο «εις κοινήν των ορθοδόξων οφέλειαν». 

Δεν παρελαύνουν ενώπιόν μας ευσεβείς φλυαρίες, ούτε ιδεολογήματα και στοχασμοί, αλλά καλούμαστε να γευθούμε “μάννα εξ ουρανού” και “άρτον αγγέλων”, “ύδωρ αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον”. Αναμφιρήστως τώρα, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δέκα συναπτοί τόμοι του όλου εγχειρήματος καλούνται οι πάντες να απολαύσουν “ξενίας δεσποτικής και αθανάτου τραπέζης”. 

Στον μετά χείρας 10ο τόμο έχουμε κείμενα των Καλλίστου Τηλικούδη, Καλλίστου Καταφυγιώτη, Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης, ανωνύμου τινός Αγίου (Μάρκου Εφέσου του Ευγενικού), Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου, Αγίου Γρηγορίου του Σιναΐτου, ανωνύμου τινος Αγίου, Αγίου Μαξίμου του Καυσολυβίτη και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. 

Από το κείμενο του Ανωνύμου Αγίου “Λόγος θαυμαστός περί  των λόγων της θείας προσευχής” αντιγράφουμε: “Το έλεος του Θεού δεν είναι άλλο, πάρεξ  η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, την οποίαν πρέπει να την ζητούμεν από τον Θεόν ημείς οι αμαρτωλοί και να φωνάζωμεν ακαταπαύστως το Κύριε ελέησον, ήγουν, λυπήσου με Κύριε μας, τον αμαρτωλόν εις την ελεεινήν κατάστασιν οπού ευρίσκομαι και δέξου με πάλιν εις την χάριν σου, δος μου πνεύμα δυνάμεως, δια να με δυναμώση να αντισταθώ εις τους πειρασμούς του διαβόλου και εις την κακήν συνήθειαν της αμαρτίας”. 

Κλείνω με την εξής παρατήρηση: Δεν είναι ανάγκη να πιώ ολόκληρο το βαρέλι για να διαπιστώσω ότι το κρασί είναι εξαιρετικής ποιότητος και να σχηματίσω γνώμη. Μου αρκεί ένα ποτηράκι. Νηφάλιος είναι η μέθη που φέρνει η ανάγνωση της Φιλοκαλίας και η απόπειρα εφαρμογής της κατά το κυριακόν λόγιον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους όσους ίδρωσαν και κοπίασαν ώστε αυτός όλος  ο πνευματικός πλούτος να φτάσει στα μελή του χριστεπωνύμου πληρώματος. Ο καλός Θεός να τους το ανταποδώσει. Αμήν. Γένοιτο.

No comments:

Post a Comment