Saturday, August 29, 2020

ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑ


ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑ
=====

Οι πατέρες εδώ είναι ιδιαίτερα ευλογημένοι, γιατί τους εχάρισε ο Θεός σπουδαία πρότυπα, που είναι δύσκολο να τα συναντήσεις στην εποχή μας, την εποχή της αμαρτίας. Εδώ επερπάτησαν άγιοι άνθρωποι, εδίδαξαν, εκαθοδήγησαν, εξομολόγησαν, έδωσαν εξετάσεις αγιότητος και πέρασαν με άριστα και μάλιστα στην δική σας ζωή. Τους ενοιώσατε, τους αγγίξατε, τους ακούσατε. 

Αυτό είναι μεγάλη ευλογία, και θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της Ιεράς Μονής είναι ότι αυτούς του ανθρώπους, που επέρασαν και αγίασαν τον τόπο τους αγκαλιάσατε, τους στηρίξατε και αναμεταδίδετε την χάρη τους με τα έργα σας. Και έτσι και ο ησυχαστής ο γέρων Ιωσήφ ο άγιος και ο γέροντας Ιωσήφ πνευματικός σας, εδώ το πνευματικό του τέκνο, άφησαν μια κληρονομιά, η οποία δεν είναι στάσιμος. 

Μέσα από την πνευματική καθοδήγηση της δική σας γέροντα, μέσα από το βίωμα το μοναχικό, που αυτοί εδίδαξαν, και εσείς εκληρονομήσατε, μεταλαμπαδεύεται αυτή η αγιότης, αυτός ο τρόπος ζωής, αυτή η χάρις και στους πατέρες, οι οποίοι καλούνται να την αναμεταδώσουν και μεταφέρουν και στους επόμενους και έτσι να υπάρχει μια διαδοχή, πατερική διαδοχή, που να αγιάζει τον τόπο. 

Και αγιαζόμενο το Βατοπαίδι αγιάζει την Ιερά Κοινότητα. Και αγιαζόμενη η Ιερά Κοινότητα αγιάζεται Ελλάδα, ο κόσμος ολόκληρος, η Ορθοδοξία. 

Είναι μια αλυσιδωτή έκρηξις αγιότητος, που ξεκινά με πολύ κόπο και θυσία. Αυτό δεν είναι εύκολο κάποιος να το ακολουθήσει και με το να έχουμε απλώς την εικόνα του γέροντα μας στο δωμάτιο μας και να διαβάζουμε και να χαιρόμεθα και να απολαμβάνουμε τους κόπους και τις θυσίες του, και να νοιώθουμε έτσι μια πνευματική αγαλλίαση, δεν φτάνει. Γιατί έχυσε αίμα για να γραφτούς εκείνες οι λίγες γραμμές των κόπων και των θυσιών που διαβάζουμε ή που γνωρίζουμε από εμπειρία, γιατί τον ζήσατε αρκετοί από σας. 

Πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα. 

Πιστεύω όμως ότι εδώ υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις και γι αυτό οι πατέρες πρέπει να είναι προσεκτικοί, να σεβαστούν και να αναγνωρίσουν αυτή τη βαριά κληρονομιά, που είναι η σωτηρία του κόσμου. Εδώ βρίσκονται τα κλειδιά του παραδείσου και πρέπει να τα δώσετε στον κόσμο με το δικό σας αγώνα. Να τους αποκαλύψετε τον Χριστόν, εσταυρωμένο και αναστημένο, όπως το έκανε ο γέροντά σας. Και τότε θα πετύχετε το σκοπό της ζωής σας.

No comments:

Post a Comment