Sunday, August 9, 2020

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ






ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την ώρα που η υφήλιος σύσσωμη διαμαρτυρόταν για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, με την μετατροπή της σε τζαμί, ο Ερντογάν την τελευταία στιγμή διαμήνυσε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι θα επιτρέψει το Δεκαπενταύγουστο να τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία του Σουμελά.

Κανείς δεν γνώριζε, όμως, με ποιο τρόπο, στο μεταξύ, βανδάλισε το ευγενές Τουρκικό έθνος την ιστορική Μονή κατά την διάρκεια των εργασιών της “αναστήλωσής” της.

Τώρα, όμως, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της ασύλληπτης καταστροφής που έκαναν οι βάνδαλοι Τούρκοι στο ιστορικό μοναστήρι.

Δεν δίστασαν να καταστρέψουν τις μορφές των περίφημων τοιχογραφιών της Μονής, όπως ευκρινώς δείχνουν οι φωτογραφίες που προτάσσονται της ανάρτησης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσοι μικρόψυχοι βρήκαν την ευκαιρία να ξεβράσουν την χολή τους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, να αντιλαμβάνονται -έστω και τώρα- το μέγεθος του ατοπήματός τους.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευθύνεται για πολλά και προπαντός επειδή συνεχίζει αδίστακτα την πορεία οικουμενιστικού ολέθρου των προκατόχων του και δη του Μεγάλου Αποστάτη της πίστης μας Πατριάρχη Αθηναγόρα. Χρειάζονται, όμως, μεγατόνοι κακοήθειας και παράνοιας να κατηγορείται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως υπεύθυνος για τα Νεοοθωμανικά παντουρκικά οράματα του Ερντογάν, που επιδιώκει να γίνει χαλίφης του Σουνιτικού Ισλάμ.

Οίκοθεν νοείται ότι δεν αναφέρομαι μόνο στον σεβαστό π. Βασίλειο Βολουδάκη. Σε τελευταία ανάλυση αυτός ο δυστυχής είναι αυτός που είναι -για τον λόγο που είναι- και δεν είναι και πολύ παραγωγικό να του ζητούμε ευθύνες. 

Οι άλλοι, όμως, οι ομόφρονές του, ποια δικαιολογία έχουν για την στάση τους;

No comments:

Post a Comment