Sunday, August 23, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”:

“Τη σημερινή νέα ντροπιαστική και βέβηλη απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, μετά την Αγία Σοφία και της ιστορικής Μονής της Χώρας, σχολίασε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Κύπρου και ποιμενάρχης μιας επαρχίας η οποία μαζί με τον υπόλοιπο προσφυγικό κόσμο βιώνει για 46 και πλέον χρόνια, τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής θηριωδίας του 1974, μεταξύ άλλων τη σύληση, βεβήλωση και καταστροφή πολλών εκκλησιαστικών μνημείων, αναφέρθηκε στη νέα πρόκληση της γειτονικής χώρας λέγοντας πως “Είχαμε έγκυρες πληροφορίες (σ.σ. η Εκκλησία της Κύπρου) για την πράξη αυτή και για αυτό στο ανακοινωθέν της Συνόδου για την Αγία Σοφία έγινε αναφορά και στο σχεδιασμό αυτό των Τούρκων. Ντροπή για τις πράξεις τους αυτές. Αν η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ανίκανη να προστατεύσει τον πολιτισμό τότε, πρέπει να δημιουργηθεί άλλος οργανισμός που να έχει δυνατότητα και ικανότητα αντίδρασης”, κατέληξε.

Χαιρετίζουμε θερμά την δυναμική και άμεση αντίδραση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου για την βεβήλωση της “Ιεράς Μονής της Χώρας του Αχώρητου”.

Με σκληρή -αλλά απολύτως ενδεδειγμένη- γλώσσα ο Πανιερώτατος Κωνσταντίας απευθύνεται στην ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία, από την μια σπεύδει να ανακηρύξει μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και στην συνέχεια εκδίδει χλιαρές και νερόβραστες ανακοινώσεις για να καταδικάσει την βεβήλωση μνημείων όπως είναι η Αγία Σοφία ή η Μονή της Χώρας χωρίς ποτέ να κάνει κάτι το ουσιαστικό για να τα προστατεύσει.

Με την δέουσα αυστηρότητα μίλησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοποι Αμερικής Ελπιδοφόρος και Αυστραλίας Στυλιανός όπως και η υπουργός πολιτισμού και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Βεβαίως ο Ερντογάν δεν λαμβάνει κανένα υπόψη, όχι μόνον λόγω του έμφυτου Τουρκικού θράσους, αλλά και επειδή γνωρίζει ότι έχει εξασφαλισμένα τα νώτα του, αφού όλες οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσσία κτλ.) πλην της Γαλλίας ανέχονται ή και ενθαρρύνουν την επιθετικότητά του.

Αυτό φυσικά ουδόλως σημαίνει ότι εμείς θα σιωπήσουμε και θα ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την βεβήλωση των μνημείων-συμβόλων της πίστης μας. 

No comments:

Post a Comment