Monday, August 24, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
=====

Διαβάσαμε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τις δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα για την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Μονής της Χώρας του Αχώρητου.

Όποιες διαφορές και αν έχει το Πατριαρχείο Μόσχας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο δεν είναι σωστό να επιχαίρει ή έστω να αδρανεί ή να μη διαμαρτύρεται όταν το παλλάδιο της Ορθοδοξίας -η Αγία Σοφία- παραδόθηκε στην λατρεία του Αλλάχ ή όταν το αριστούργημα της Μονής της Χώρας θα βεβηλώνεται εφεξής με τις προσευχές των μουσουλμάνων.

Δεν ανήκουμε σε αυτούς τους αποκαρδιωτικά αφελείς που αναμένουν τον Πρόεδρο της Ρωσσίας ή την Καγκελάριο της Γερμανίας ή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να προωθούν τα συμφέροντα του Ελληνισμού ή της Ορθοδοξίας σε βάρος των συμφερόντων της δικής τους πατρίδας.

Δουλειά των πολιτικών είναι να προωθούν τα συμφέροντα της πατρίδας τους επειδή γι’ αυτό τους εξέλεξαν οι πολίτες της χώρας τους.

Αυτό, όμως, αφορά τους πολιτικούς.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες  οποιασδήποτε Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας να βλέπουν την βεβήλωση των πιο ιερών και οσίων στην συνείδηση των πιστών και στην ζωή της Εκκλησίας και να συσχηματίζονται με τους μουσουλμάνους που μετατρέπουν σε τζαμιά ορθόδοξους ναούς και δη ναούς της σημαντικής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας.

Πώς είναι δυνατόν ένας ορθόδοξος πιστός -πολλώ μάλλον ένας Ορθόδοξος Ιεράρχης- να επιχαίρει ή έστω να ανέχεται ή να σιωπά και να μη διαμαρτύρεται για την παράδοση ενός ορθόδοξου ναού στην λατρεία του Αλλάχ;

Γι’ αυτό διαβάσαμε, με ιδιαίτερη ανακούφιση και ικανοποίηση, την Ανακοίνωση του Σεβ. Βολοκολάμσκ για την μετατροπή σε τζαμιά των ναών συμβόλων της Ορθοδοξίας.

No comments:

Post a Comment