Tuesday, August 25, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πέταξε, επιτέλους, τα ράσα ο π. Ανδρέας Κονάνος. 

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με ακρίβεια τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Γνωρίζω -από χρόνια- κάποιες παραμέτρους όσων αφορούν τον αυτοαποσχηματισθέντα κληρικό, αλλά όχι τον λόγο που αποφάσισε τώρα να αυτοκαθαιρεθεί.

Σε γενικές γραμμές πολύ καλά έκανε ο π. Ανδρέας Κονάνος και αυτοκαθαιρέθηκε.

Βεβαίως το ιδανικό δεν θα ήταν να αυτοκαθαιρεθεί και να πετάξει τα ράσα. 

Το ιδανικό θα ήταν να ζητήσει μεν να τον καθαιρέσει η Ιερά Σύνοδος και στην συνέχεια να εγκλειστεί σε μοναστήρι και να ζητήσει το έλεος του Θεού για την σωτηρία της ψυχής του.

Αφού αυτό δεν είναι προφανώς διατεθειμένος να το κάνει, τουλάχιστον το γεγονός ότι πέταξε τα ράσα τον απαλλάσσει από το κρίμα ότι, ενώ ζει όπως ζει, συνεχίζει να βεβηλώνει τα τίμια ράσα και προπαντός το Άγιο Θυσιαστήριο.

Άλλωστε οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την πτώση του αδελφού μας, π. Ανδρέα Κονάνου, είναι καταρχήν ο πνευματικός που του έδωσε συμμαρτυρία και στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που τον χειροτόνησε αντάμα με πολλούς άλλους ακατάλληλους κληρικούς όλων των βαθμίδων της ιερωσύνης.

Βεβαίως δεν αποκλείεται ένας υποψήφιος κληρικός να ξεκινά καλά και να έχει όλες τις προϋποθέσεις να διακονήσει, με φόβο Θεού, το Άγιο Θυσιαστήριο. 

Στην συνέχεια, όμως, επειδή δεν αγωνίζεται όπως πρέπει ή επειδή τον παγίδευσε ο Σατανάς, με την υπερηφάνεια, καθίσταται ανάξιος να υπουργεί τα μυστήρια του Θεού.

Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος των επισκόπων είναι να παρακολουθούν την πορεία των κληρικών τους και όποτε παρουσιάζονται φαινόμενα που προκαλούν σκανδαλισμό -δεν αναφέρομαι μόνον σε σαρκικές αμαρτίες- να προχωρούν σε καθαίρεση των ανάξιων κληρικών.

Ως εκ τούτου ερωτούμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: 

Πώς είναι δυνατόν, Μακαριώτατε, να περιέλθουν σε γνώση μου πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για τον αυτοκαθαιρεθέντα κληρικό, από δεκαετίας τουλάχιστον, από την εποχή που ζούσα στις ΗΠΑ, και εσείς ο οικείος επίσκοπος του π. Ανδρέα Κονάνου, να μη γνωρίζετε τι συνέβαινε με τον αποσχηματισθέντα κληρικό;

Θα συνεχίσουμε -συν Θεώ- αύριο ή τις προσεχείς μέρες- για να εξηγήσουμε ότι ευθύνη για όσα αφορούν τον π. Ανδρέα Κονάνο δεν έχει μόνον ο ίδιος και ο αρχιερέας που τον χειροτόνησε ή ο αρχιερέας στην επισκοπή του οποίου διακονούσε. Θα εξηγήσουμε για ποιο λόγο ευδοκιμούν σαπρόφυτα στο έλος της ανευλαβούς και αδιάκριτης ευσέβειας των πιστών.

1 comment:

  1. Μά δεν το ξέρετε κ. Τελεβάντο οτι είναι αδιάκριτο νά εισέρχεται κανείς στην κρεβατοκάμαρα παντρεμένων και ανύπανδρων ; Ντίπ απολίτιστος είστε ! Κρίμα οι Αμερικές και οι Ευρώπες ! Πάντως άν είναι χειροτονία του μακαριστού Χριστόδουλου , η ψυχούλα είχε και τα καλά του , ο Κονάνος πληρούσε απόλυτα τα κριτήριά του των υψηλών προδιαγραφών . Του άρεσε οι χειροτονίες του νά μυρίζουν κολόνια και όχι λιβάνι . Το λιβάνι έχει την ιδιότητα νά το οσφρίζεται κανείς . Νά είναι κοσμοπολίτες των σαλονιών και όχι απόκοσμοι .

    ReplyDelete