Thursday, August 13, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η Ι. ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΙΣΜΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η Ι. ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΙΣΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε, από άρθρο του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους, στον “Ορθόδοξο Τύπο”, για τον προπηλακισμό που δέχεται ο Ιερομόναχος Σάββας Σταυροβουνιώτης, επειδή -λόγω, έργω και γραφίδα- αντιμάχεται την δεινή αίρεση του Νεονικολαιτισμού, που είναι η δεύτερη -μετά τον Οικουμενισμό- σύγχρονη γάγγραινα στο σώμα της Εκκλησίας.
Η προσπάθεια να θεωρηθεί ο Ιερομόναχος Σάββας ως αποκλειστικά υπεύθυνος για την πολεμική της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου εναντίον του Νεονικολαιτισμού, είναι ίσως αφελής, πιθανώτατα εμπαθής και κακοήθης και οπωσδήποτε πέρα για πέρα αναντίστοιχη με την αλήθεια.
Δεν υπάρχει κανένας -επαναλάμβανουμε κανένας- πνευματικός Σταυροβουνιώτης που αμνηστεύει τον Νεονικολαιτισμό.
Ούτε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, ούτε ο Ιερομόναχος Σάββας, ούτε ο Ιερομόναχος Διονύσιος, ούτε βεβαίως ο εκ της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου προερχόμενος Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας.
Αυτό δα έλειπε! Να είχαμε και τους Σταυροβουνιώτες να εντερνίζονται ή να ανέχονται έστω τον Νεονικολαιτισμό.
Η μισή Κύπρος εξομολογείται στους πνευματικούς της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου ή σε πνευματικούς που έχουν άμεση πνευματική εξάρτηση από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. 
Ακούστηκε ποτέ ότι οποιοσδήποτε πνευματικός της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου συμβιβάστηκε -Θεός φυλάξοι- με τον Νεονικολαιτισμό;
Η κριτική των Νεονικολαιτών εναντίον του Ιερομόναχου Σάββα αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του ορθόδοξου πνεύματος που κινούνται όλοι ανεξαίρετα οι πνευματικοί της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.
Βεβαίως ο Ιερομόναχος Σάββας έχει την δική του προσέγγιση και την ειδοποιό διαφορά ως πνευματικός.
Όπως όλοι -άλλωστε- οι πνευματικοί.
Αυτό, όμως, με κανένα τρόπο, δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άλλοι πνευματικοί της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου ανέχονται ή ενθαρρύνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον Νεονικολαιτισμό.
Αλλοίμονον αν αυτή ήταν η παράδοση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. Να πηγαίνουν οι πιστοί να εξαγορευτούν τα σαρκικά τους αμαρτήματα και οι πνευματικοί της Μονής, αντί να τους οδηγούν σε μετάνοια, να τους ενθαρρύνουν να καλλιεργούν τα σαρκικά τους πάθη, διότι δήθεν οι εκτός του γάμου σαρκικές αμαρτίες ή οι εντός του γάμου διαστροφές, είναι έξαλμα προς τον Θεό.  Άκουσον! Άκουσον!
Θα συνεχίσουμε για να εξηγήσουμε για ποιο λόγο στοχοποιήθηκε η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου -και πιο ειδικά ο Ιερομόναχος Σάββας Σταυροβουνιώτης- από τους Νεονικολαίτες.

1 comment: