Friday, July 27, 2018

ΡΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ! ΠΩΣ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ! Α΄


ΡΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ!
ΠΩΣ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ!

Α΄

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πριν σαράντα περίπου χρόνια, ο Άγιος Παίσιος ασκήτευε στο Καλύβι του Τιμίου Σταυρού της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Λίγα χρόνια μετά την αποπεράτωση των σπουδών μου και την επιστροφή μου στην Κύπρο, βρέθηκα -για μια ακόμη φορά-, τις διακοπές των Χριστουγέννων, στο καλύβι του Αγίου Παισίου. 

Γιατί πήγα; Για να τον ενοχλήσω, από “αδιάκριτη ευλάβεια”, όπως έλεγε ο Άγιος. 

Δυστυχώς δεν ήμουν ο μόνος που το έκανα αυτό, αλλά πλείστοι όσοι. Αντί να του αφήσουμε περισσότερο χρόνο για να προσευχηθεί και να νουθετήσει πραγματικά εμπερίστατους ανθρώπους, πηγαίναμε και ξαναπηγαίναμε και ξαναπηγαίναμε στο καλύβι του, με την ψευδαίσθηση ότι, όσες περισσότερες φορές τον δούμε και όση περισσότερη ώρα μας αφιερώσει, ότι κατορθώναμε κάτι σπουδαίο και σωτήριο.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
________

Εκεί, λοιπόν, που πήγα να τον δω και χωρίς να του αναφέρω κάτι και πιθανώτατα για να με βοηθήσει να αντιληφθώ πού έπρεπε να εστιάσω το κατηχητικό έργο, που επιτελούσα σαν καθηγητής των θρησκευτικών και σαν κατηχητής, έφερε την συζήτηση στον τρόπο που συζητούν οι θεολόγοι για τα θέματα που άπτονται της σωτηρίας. 

Χωρίς να αναφέρει ονόματα, μου διηγήθηκε ότι στο κελλί του πήγαν δύο σπουδαίοι -ακαδημαικοί πιθανώτατα- θεολόγοι και άνοιξαν συζήτηση για τις φλόγες της κολάσεως. 

"Τους άκουα", μου είπε ο Άγιος, "να συζητούν με τις ώρες και να πετά ο ένας εναντίον του άλλου χωρία από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας με ποιο τρόπο θα κολάζονται οι νεκροί. Καθόμουνα και παρακολουθούσα σιωπηλός και θαύμαζα πώς ο διάβολος κατορθώνει να μας ξεγελά και να μας αποπροσανατολίζει από την ουσία του θέματος.

Άραγε αυτό που μετρά είναι, αν θα καιγόμαστε στην Κόλαση, με φωτιά σαν αυτή που βγάζει η σόμπα μου, ή αν θα είναι αδυναμία κοινωνίας των κολασμένων μεταξύ τους και με τον Θεό;

Και κατέληξε ο Άγιος Παίσιος:

Δεν κοιτάζουμε, Θεός φυλάξοι, να γλυτώσουμε από την Κόλαση με την μετάνοιά μας και το πρόβλημά μας είναι αν θα καιγόμαστε με κτιστές ή άκτιστες φλόγες;”

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ!
_________

Αυτά τα λόγια του Αγίου θυμήθηκα τώρα που παρακολουθώ την συζήτηση για την Θεοδικία, την πηγή και την φύση του κακού, την αγαθότητα και την Δικαιοσύνη του Θεού, τις ανθρωποπαθείς εκφράσεις της Αγίας Γραφής αλλά και των Πατέρων της Εκκλησίας κτλ.. 

Αντί να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανάγκη της προσωπικής μας μετάνοιας και της μετάνοιας λαού και αρχόντων, πολιτικών και εκκλησιαστικών, για να μας λυπηθεί ο Θεός για το πλήθος των αμαρτιών μας, ξεκινήσαμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Σεβ. Καλαβρύτων επειδή είπε τα αυτονόητα. 

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ
________

Ποια είναι τα αυτονόητα που ορισμένοι φρόντισαν να τα διαστρέψουν και κατόρθωσαν να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση και να την στρέψουν σε μη κατά Θεόν κατεύθυνση;

Στις μέρες μας, η πατρίδα και η πίστη μας δέχεται απροκάλυπτη οργανωμένη επίθεση από συνειδητούς άθεους και εθνομηδενιστές, που προσπαθούν απεγνωσμένα, με αντιχριστιανική λύσσα, να αλλοιώσουν την ορθόδοξη φυσιογνωμία της πατρίδας μας και οι οποίοι ταυτόχρονα ανοίγουν τις κερκόπορτες για να εισέλθουν ανενόχλητοι οι εχθροί για να κατασπαράξουν τον λαό μας.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ;
__________

Ποιο είναι το έγκλημα του Σεβ. Καλαβρύτων; Είπε τα αυτονόητα που όλοι έπρεπε να λέγουν. 

Οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθηκης, οι Άγιοι Απόστολοι και οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας έλεγχαν με παρρησία τα ανομήματα αρχόντων πολιτικών και εκκλησιαστικών, αλλά και του λαού και προειδοποιούσαν ότι θα επέλθουν συμφορές εξαιτίας της αποστασίας από το θέλημα του Θεού. Και όταν -ως εικός- επαληθεύονταν οι προφητείες τους (επέρχετο κάποια θεομηνία ή υποδουλώνονταν στους εχθρούς), παρηγορούσαν τον λαό και τον καλούσαν σε μετάνοια.

ΠΟΙΟΙ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ;
________

Τώρα που μίλησε ο Σεβ. Καλαβρύτων ξεσηκώθηκαν όλοι. 

Καταρχήν οι Νεορθόδοξοι, οι usual suspects. 

Ύστερα οι Ιερωνυμικοί πρασινοφρουροί του Τσίπρα στην Εκκλησία, που δεν θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους Συριζαίους συνεργάτες τους. 

Στην συνέχεια όσοι βρήκαν την ευκαιρία να μας πουλήσουν υψηλές Θεολογίες και έγιναν έτσι -συνειδητά ή ασυνείδητα- όργανα όσων μελετούν κακά σε βάρος της πίστης και της πατρίδας μας, με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.


ΟΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΕΡΤΗΡΙΑ ΕΚ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
___________

Αλλοίμονον αν οι επίσκοποι, οι πρεσβύτεροι, οι θεολόγοι κτλ. δεν καλούν τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας τους άρχοντες και τον λαό σε μετάνοια. 

Τι σόι ποιμαντική εφαρμόζουν, αν δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συμβατικές επιφορές (θάνατος, ασθένειες, θεομηνίες, υποδούλωση στους εχθρούς κτλ.) αντιμετωπίζονται μόνον με την μετάνοια; 

Η πιο βασική αρχή της ποιμαντικής της Εκκλησίας είναι ότι κάθε κακό που μας βρίσκει πρέπει να το θεωρούμε ως παιδαγωγία του Κυρίου, είτε για να ξυπνήσουμε από την ζωή της αμαρτίας, είτε -για τους δικαίους- σαν τρόπο για να προχωρήσουν στην Αγιότητα. 

Θα συνεχίσουμε -συν Θεώ- αύριο με το Β΄ Μέρος του άρθρου για να μην επιμηκύνουμε υπερβαλλόντως το παρόν άρθρο.

No comments:

Post a Comment