Thursday, July 19, 2018

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Α. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου, Τα θυρανοίξια της καρδιάς μου, Εννοιολογική, κοινωνιολογική και θεολογική προσέγγιση, Έκδ. Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου, Λευκωσία 2018, σσ. 684.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στο πάντα επίκαιρο θέμα της ανθρώπινης καρδίας έχει ενσκύψει ο κ. Α. Παπαβασιλείου αφιερώνοντας σ’ αυτό αναρίθμητες ώρες μελέτης. Όντως μέγα το εγχείρημα, γνωστού όντος ότι μιλάμε για θέμα κολοσσιαίων διαστάσεων. Ο συγγραφέας θέλησε να παρουσιάσει το θέμα σφαιρικά, αλλά τελικά  κλίνει προς τη θεολογική προσέγγιση του ζητήματος. Τα 3 πρώτα κεφάλαια είναι αφιερωμένα αντίστοιχα στην αξιολογική ανατομία της καρδίας, στην καρδία στον πεζό και τον έμμετρο λόγο, ενώ το τρίτο τιτλοφορείται: «Η λαϊκή μούσα και ο στοχασμός των διανοουμένων οριοθετούν την καρδία». 

Και μόνο το γεγονός ότι στην βιβλιογραφία παρατίθενται 73 βιβλία φανερώνει το επιμόνο κι επίπονο του ρέκτου συγγραφέως. 

Από την άλλη η χρήση του πολυτονικού συστήματος στην εποχή της ισοπεδώσεως των πάντων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Από το δ΄κεφάλαιο ως το έννατο ο συγγραφέας προσεγγίζει το ζήτημα κατά την Αγία Γραφή και τον πατερικό λόγο. Αναλύει πρωτίστως την ένννοια της καρδίας με βάση το Ψαλτήριο, τον παροιμιαστή, τον σοφό Σειράχ κ.ο.κ., αλλά και παρουσιάζει επαρκώς και αναλυτικά την καινοδιαθηκική διδασκαλία. 

Θετικώτατο το γεγονός ότι αφιερώνεται πλήθος σελίδων στην πατερική γραμματεία. Ιδιαιτέρως παρουσιάζονται οι θέσεις του Ιερού Χρυσοστόμου επί του  θέματος. Σημειώνει επ’ αυτού τα εξής ο συγγραφέας: «Ο ιερός Χρυσόστομος δεν ασχολήθηκε βέβαια με την καρδία σε ειδικό έργο του ωστόσο όσα εξέθεσε γι’ αυτήν από άποψη πνευματική είναι εξόχως ενδιαφέροντα, ώστε ανεπιφύλακτα να του αποδώσουμε τον χαρακτηρισμό του εγκυρότερου πνευματικού καρδιολόγου». 

Τα δύο τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θέσεις των ιερών Νηπτικών. Εκεί βλέπει κανείς (όπως και σ’ όλα τα πατερικά συγγράμματα) την κατάθεση εμπειρίας αγιασμένων ανθρώπων και όχι απλώς ψελλίσματα ανθρώπινης σοφίας. 

Δίνω πέρας στο λόγο σημειώνοντας ότι όποιος θα θελήσει να ασχοληθεί με το πάντα φλέγον θέμα της μελέτης της ανθρώπινης καρδίας  δεν μπορεί, αναντιλέκτως, να παρακάμψει, ούτε να αγνοήσει το αξιολόγο αυτό σύγγραμμα.

No comments:

Post a Comment