Thursday, July 23, 2015

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ TO ETOΣ 1998, ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ



Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ TO ETOΣ 1998, ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

(Η ημερομηνία τόσο της επιστολής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για την υπόθεση του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, όσο και της επιστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν 29 Δεκεμβρίου 1998)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Κάποιοι των ‘’ιδιοτελώς κειμένων’’ στους διαδικτυακούς ιστότοπους που διαχειρίζονται και όχι μόνο, αναφορικά με τα γεγονότα στην Κύπρο τότε με τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, κάνουν αναφορές στην εκτενή επιστολή που είχε σταλεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η φρασεολογία που δανείζονται από την επιστολή αυτή, σκοπό έχει και την απόδοση συκοφαντικών ενεργειών, στον τότε Μητροπολίτη Πάφου, νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Δεν έχουν προσέξει την ημερομηνία της επιστολής, ότι είναι η ίδια με την επιστολή που είχε σταλεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου; Απλά έχει γραφεί η ημερομηνία με βάση την βυζαντινή αλφαβητική αρίθμηση. 

Η ημερομηνία τόσο της επιστολής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όσο και της επιστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν 29 Δεκεμβρίου 1998.

Αναφέρεται εξάλλου ξεκάθαρα στην εκτενή επιστολή που είχε σταλεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ότι οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από «τα θρυλούμενα δια των μέσων γενικής ενημερώσεως». Επακριβώς αναφέρεται ως εξής: «Ίνα εκφράσωμεν την αγωνίαν ημών δια τα θρυλούμενα δια των μέσων γενικής ενημερώσεως».  

Το λεκτικό της επιστολής που είχε σταλεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επακριβώς καταδεικνύει ότι η πηγή της πληροφόρησης ήταν αυτά που διεδίδοντο και όσα μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης και όχι τα αναφερόμενα στην επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Δεν έχουν προσέξει την αναφορά στην αρχή της επιστολής; Ξεκάθαρα αναφέρει ότι οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από «τα θρυλούμενα δια των μέσων γενικής ενημερώσεως» και όχι από πληροφορίες της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής, που εξέτασε το όλο θέμα.   

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρονται στη φρασεολογία της επιστολής αυτής για να καταλογίσουν συκοφαντικά ελατήρια στη στάση του τότε Μητροπολίτου Πάφου, νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου.  

Προτού να σταλούν τα σχετικά έγγραφα της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής, που εξέτασε το όλο θέμα, είχε σταλεί επιστολή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που σκοπό είχε τον τερματισμό του σκανδαλισμού των πιστών.

Άλλο είναι να έχει ο καθένας την άποψη του για τα γεγονότα τότε, καθώς και τη δυσάρεστη δυναμική τους έως σήμερα και άλλο να γίνεται μια ασταμάτητη διαχρονική πάλη εξουθένωσης του νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όχι μόνο από τους διαδικτυακούς ιστότοπους των ‘’ημετέρων’’, αλλά δυστυχώς και από ιερωμένους της Εκκλησίας μας (ολίσθημα παλαιό για το συγκεκριμένο θέμα – πρόβλημα, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα). 

No comments:

Post a Comment