Sunday, July 19, 2015

Ο ΣΕΒΑΣΜ. ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ



Ο ΣΕΒΑΣΜ. ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Όπως μεταδίδεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε, για ποιμαντικούς λόγους, τις πόλεις Μάλμαι και Κάλμαρ της νότιας Σουηδίας, όπως και την πρωτεύουσα της γειτονικής Δανίας Κοπεγχάγη. 

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο Σεβασμιότατος προσπαθεί να γνωρίσει από  κοντά τις ενορίες της Μητροπόλεώς του που εκτείνονται σε τρεις Σκανδιναβικές χώρες τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία. 

Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γιατί ετοιμάζεται να τοποθετήσει μόνιμο εφημέριο για την περιοχή την νότιας Σουηδίας και της γειτονικής Κοπεγχάγης, για τις χιλιάδες ομογενείς της περιοχής. Όμως αδυνατούμε να συνεχίσουμε τους επαίνους και τα θετικά σχόλια. Τουναντίον πικρία, προβληματισμός και αρνητικά συναισθήματα μας διακατέχουν, όταν πληροφορούμαστε ότι ο εξ Αμερικής ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου συνεχίζει να προκαλεί τα αισθήματα των Ορθόδοξων. 

Γιατί έσπευσε «αγαλλομένω ποδι» να συναντήσει το νεοεκλεγέντα λουθηρανό «επίσκοπο» του Βαίξιαι της Σουηδίας εκλαμπρότατο κ. Φρέντρικ Μοντέους; Δεν γνωρίζει ο Σεβασμιότατος ότι οι Λουθηρανοί της Χώρας έχουν ξεπεράσει τους Αγγλικανούς σε εκπτώσεις από τον ίδιο τον  Προτεσταντισμό; Είναι δυνατό να μην έχει ακούσει ότι έχουν μεταξύ άλλων και «επισκοπίνες»; Πήγε τελικά να δώσει την ευλογία του ή να πάρει «ευλογία»; Δεν έχει πληροφορηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό; Οι πληροφορίες λένε ότι του ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του; Ποιο έργο; Αυτό της αποδόμησης του παραδοσιακού Προτεσταντισμού; 

Δεν χρειάζεται τέτοια ευλογία. Οι Λουθηρανοί της Σουηδίας είναι «έτοιμοι από καιρό» γι’ αυτό. Ολίγου δη και θα γυρίσουν πανηγυρικά στον παγανισμό των προγόνων τους των Βίκινγκς.Τα πράγματα είναι απλά: Αφήστε τους αιρετικούς, Σεβασμιότατε και κυτάξτε το εμπιστευθέν σε σας ποίμνιο. Αυτό επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες και τα επισκοπικά σας καθήκοντα.

No comments:

Post a Comment