Sunday, July 26, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Η ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Η εν Χριστώ ζωή κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αποσπάσματα κειμένων του Αγίου που παρουσιάστηκαν στις συνάξεις νέων του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού, Επιμέλεια Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Αλεξίου, Θεσσαλονίκη 2015, σσ. 198. 

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======

Το παρόν βιβλίο μας το πρότεινε ο π. Μεθόδιος Αλεξίου κατά το προσκύνημά μας στον μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης. Είναι στην πραγματικότητα ένα Ανθολόγιο από κείμενα του μεγάλου αυτού Αγίου σε μετάφραση του Καθηγητή Π. Χρήστου.

Το βιβλίο προλογίζει ο επιχώριος επίσκοπος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και κοσμείται με φωτογραφίες τοιχογραφιών του μητροπολιτικού ναού. 

Παρουσιάζονται ομιλίες του Αγίου σε Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτες, αλλά κι άλλες που αγγίζουν κι άλλα θεματα, όπως το περί θείων ενεργειών. Γράφει επί τούτου ο μέγας φωστήρ της Εκκλησίας: «Όπως ο ήλιος μεταδίδει αμείωτα το φως και τη ζέστη σε όσους εκτίθενται στις ακτίνες του, έτσι και οι ενέργειες του Θεού μεταδίδονται στον άνθρωπο  που επιθυμεί να κοινωνήσει μαζί του. Μόνο εκείνοι που άγγιξαν αυτό το θείο φως μπορούν να μετέχουν της χάριτος η οποία θεοποιεί τον άνθρωπο και με αυτή να ενωθούν με το Θεό. Εμείς διδακτήκαμεν από τους Πατέρες ότι όλες οι ενέργειες του Θεού είναι άκτιστες».  

Ο θεοφόρος αυτός Πατέρας της Εκκλησίας αποτελεί κόκκινο πανί για τους Παπικούς, οι οποίοι απορρίπτουν τις θείες ενέργειες μιλώντας για δήθεν κτιστή χάρη, διότι αποκαλύπτει τη γύμνια τους. Ο ίδιος Άγιος βλέπει ότι οι Παπικοί δυσκόλως μπορούν να ανορθωθούν από την πλάνη τους επειδή μοιάζουν με τον ελέφαντα που έχει σωριαστεί στο χώμα. Η μελέτη των συγγραμμάτων του Αγίου μακάρι να φωτίσει, όχι μόνο τους νέους, αλλά  και εκείνους τους ποιμένες της Εκκλησίας, οι οποίοι  βλέπουν τον Παπισμό σαν «αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης» κι όχι σαν αίρεση, όπως τον είδαν οι Άγιοι.

No comments:

Post a Comment