Friday, July 17, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Γεώργιου Αχ. Παπαδημητρίου, Ιερό κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, έκδοση Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου, Γουμένισσα 2011, β΄ έκδοση, βελτιωμένη και επαυξημένη, σσ. 236.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Προσκυνητής του Ιερού Κοινοβίου ο συγγραφέας, προσκυνητής κι αυτός που χαράσσει τις γραμμές που ακολουθούν. Για την ακρίβεια το παρόν πόνημα του δόθηκε σαν ευλογία όταν ανέβηκε μαζί με άλλους στο όρος Πάικο για προσκύνημα. 

Στην αρχή του βιβλίου παρατίθεται ο Βίος του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Η Ιερά Μονή του Οσίου ανηγέρθη εκ θεμελίων στην πλαγιά του δασωμένου όρους της Μακεδονίας, σε χώρο όπου δεν υφίστατο παλαιότερα, ούτε Μονή, ούτε ναός. Στα 1981 ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, σημερινός καθηγούμενος, άρχισε το κτίσιμο θεμελιώνοντας το ναό των Αρχαγγέλων. Μετροφυλλώντας τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μαθαίνει για τις πάμπολλες δυσχέρειες που αντιμετώπισαν οι πατέρες, τη θαυματουργική παρουσία των Αρχαγγέλων και τελικά την αφιέρωση του Κοινοβίου στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. 

Το Κοινόβιο έχει το καθεστώς Μετοχίου της αγιορείτικης Μονής της Σίμωνος Πέτρας, μετά από προτροπή του Γέροντος Αιμιλιανού. Μέσα από τις πάμπολλες φωτογραφίες που κοσμούν την έκδοση βλέπουμε το μοναστηριακό συγκρότημα να υψώνεται στην πλαγιά, ανάμεσα στις οξιές, τα πλατάνια και τα αλλα δασικά δεντρα. Θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, την κυρίαρχη αγιορείτική Μονή, της οποίας υιοθετεί το Τυπικό. Κτισμένο από τους ίδιους τους μοναχούς, με βάση την αγιορείτικη αρχιτεκτονική, με τους χαρακτηριστικούς εξώστες που θυμίζουν Σιμωνόπετρα, αποτελεί όαση πνευματική στις υπώρειες του όρους Παΐκου. Το γλαφυρό βιβλίο αποτελεί προσκλητήριο για προσκύνημα στη φερώνυμη Μονή.

No comments:

Post a Comment