Saturday, July 25, 2015

O “ΣΟΦΟΣ” ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ Δ΄



O “ΣΟΦΟΣ” ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ
Δ΄

Της Κατερίνας Χουζούρη
=====

Οταν εξελέγη Αττικής και είπε «όχι» (!) και η μετέπειτα συνεργασία με το Χάρβαρντ

Το 1968 ο Δημήτριος εκλέγεται Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος από την Ιερά Σύνοδο, στη θέση του Ιακώβου, τον οποίο είχαν απομακρύνει, ωστόσο δεν δέχεται τη θέση!

«Δεν θα δεχθώ για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο έμεινε κενή η θέση της Μητροπόλεως ήταν αντικανονικός. Κατά συνέπεια, προβλέπω ότι αυτή η ιστορία θα καταλήξει σε δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Και το δεύτερο είναι ότι στην Ελλάδα είναι δικτατορία. Πώς θα πάω εγώ να κάνω αυτά που θέλω να κάνω, όταν γνωρίζω ότι αμέσως θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα; Θα πρέπει να σηκωθώ να φύγω αμέσως και τότε θα δημιουργηθούν άλλα θέματα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι, λοιπόν, καλύτερο να μη δεχθώ» θυμάται ο κ. Αντώνιος Τρακατέλλης να του λέει ο αδελφός του.

Ο Επίσκοπος Βρεσθένης θα έρθει τότε στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α΄ και θα του πει ξεκάθαρα ότι ήταν αντικανονικός ο τρόπος που «βγήκε από τη μέση» ο Ιάκωβος.

«Δεν αισθάνομαι ηθικά σωστά να καταλάβω μια θέση που εκκενώθηκε μ’ αυτό τον τρόπο» του είπε. Ετσι και έκανε. Μέσα σε τρεις ημέρες έφυγε από την Αμερική, ήρθε στην Ελλάδα, αρνήθηκε και γύρισε πίσω!

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Χάρβαρντ. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος του πρότεινε να διδάξει ως καθηγητής στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστόνη, έως το 1994.

Τότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Εκπροσωπεί τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ σε διπλωματικής φύσης αποστολές, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ακαδημαϊκή έρευνα και το συγγραφικό έργο. Εκείνη την εποχή ο αδελφός του Αντώνιος θα γίνει πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ:

ΡΟΜΦΑΙΑ/ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΖΩΗ

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment