Sunday, July 19, 2015

ΕΠΑΙΝΕΤΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ



ΕΠΑΙΝΕΤΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στον “Εξάψαλμο” -το ιστολόγιο του κ. Σωτήρη Τζούμα:

“Μία διαφορετική προσέγγιση του φαινομένου της γιόγκα επιχειρεί με ένα πολύ κατατοπιστικό εγκύκλιο σημείωμά του ο γνωστός για την πνευματικότητά του αλλά και τον μειλίχιο και μετριοπαθή χαρακτήρα του Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος.

“Η “γιόγκα” δεν είναι γυμναστική, αποτελεί γνώρισμα της θρησκείας του Ινδουϊσμού και έτσι δεν είναι δυνατόν να αποσπασθεί ο θρησκευτικός της χαρακτήρας από το είδος και τον σκοπό των ασκήσεων”, αναφέρει  ο Σεβ. Φλωρίνης στο σημείωμά του.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Φλωρίνης τόνισε: “πώς είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι κάποιος κάνει γυμναστική, όταν μένει επί ώρες ακίνητος σε μία συγκεκριμένη σταθερή στάση επαναλαμβάνοντας μία συγκεκριμένη μαγική συλλαβή του διαλογισμού;”

Τέλος επισημαίνει: “Η “γιόγκα” αποτελεί ανθωποκεντρική προσπάθεια εξιλέωσης και απολύτρωσης, καταργώντας με τον τρόπο αυτό τη Θυσία για την σωτηρία μας του Σαρκωθέντος αληθινού Θεού και Κυρίου μας Ιησού Χριστού».

Να συγχαρούμε θερμά και υικά τον Σεβ. Φλωρίνης για την εύστοχη και επίκαιρη εγκύκλιό του. Έγινε της μόδας, βλέπετε, για πολλούς να το παίζουν Ινδουιστικά και Βουδιστικά με πρόφαση την γυμναστική και την ευεξία του σώματος. Ακολουθούν κατά γράμμα πρακτικές των Ανατολικών θρησκειών και προσποιούνται ότι δεν κατανοούν ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι συμβατές με την πίστη μας. Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα επειδή ο Σεβ. Φλωρίνης βάζει τα πράγματα στη θέση τους. 

Δυστυχώς δεν συμβαίνει με όλους τους ιεράρχες το ίδιο. Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, -ως μη όφειλε- δυστυχώς, έχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως του συνέντευξη με την οποία μιλά κολακευτικά για το Κοράνι και την “ολιστική ιατρική” και άλλα συναφή που σχετίζονται με τις Ανατολικές θρησκείες. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι παρόλον ότι παρεκλήθη από πολλούς να κατεβάσει τις σχετικές αναρτήσεις επειδή σκανδαλίζουν αφόρητα την ορθόδοξη συνείδηση δυστυχώς εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις μας.

No comments:

Post a Comment