Tuesday, July 28, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΕΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Αρχιμανδρίτου Γεωργίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Ομιλίες σε ακίνητες Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές (των ετών 1981-1991), Έκδοσις Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, 2015, σσ. 214. 

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η Μονή προβαίνει στην έκδοση των ομιλιών αυτών του μακαριστού Γεροντος Γεωργίου με αφορμή το πρώτο ετήσιο μνημόσυνό του. Είναι πανθομολογούμενο ότι όσο περνά ο καιρός τόσο θα φαίνεται πιο έντονη η απουσία του Γέροντος. Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος, σημειώνει ενδεικτικά στον εμπνευσμένο Πρόλογό του για το βιβλίο: «Σε όλο το ομιλητικό έργο του Γέροντος, αλλά και στο ανά χείρας διαπιστώνει κανείς ότι στη βάσι του υπάρχει η αγιοπατερική θεολογία. Κάθε λόγος του, ακόμη και για τα πιο μικρά θέματα ήταν θεολογικός. Ό,τι έλεγε το στήριζε θεολογικά. Όχι μόνο στα θεολογικά του έργα,αλλά  και στις ποιμαντικές του ομιλίες ήταν «επόμενος τοις αγίοις πατρασι». 

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες: Α΄ Ακίνητες Δεσποτικές εορτές και Β΄ Θεομητορικές εορτές. Σε όλες του τις ομιλίες ο λόγος του π. Γεωργίου δεν είναι τιποτ’ άλλο παρά «ορθοδόξου πλουτισμός θεολογίας». Τον διακρίνει  έντονα το καθαρόν και εύληπτον του ύφους, η προσήνεια, η ευγένεια, και πάνω απ’ όλα η χριστοκεντρικότητα. Δεν παρέλειπε να ομιλήσει  και επί προσωπικής βάσεως όταν αυτό ήτο «προς οικοδομήν». 

Έλεγε, μεταξύ αλλων, στην Τράπεζα της Μονής στα 1981, κατά την εορτήν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον τότε δοκιμο Σταύρο (νυν Καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Χριστοφόρον): «Εύχομαι στον αδελφό μας τον δόκιμο μοναχό Σταύρο,που έχει σήμερα την ονομαστική του εορτή, ο Κύριος να τον χαριτώνη πλούσια και να τον καταρτίση και αξιώση να γίνη ένας καλός σταυροαναστάσιμος αγιορείτης Μοναχός, μετέχων συνεχώς στην χάρι και στον πόνο και στην δόξα και στην ευλογία του Σταυρού του Κυρίου μας». 

Μετροφυλλώντας τις σελίδες του παρόντος βιβλίου ο αναγνώστης νοιωθει τα ζείδωρα νάματα της χάριτος που εδόθη στον μακαριστό π. Γεώργιο. Νοιώθει οσμήν ευωδίας πνευματικής και ανάπαυσιν ου την τυχούσαν. Όποιος λοιπόν θέλει να αντλήσει εκ των πηγών του σωτηρίου ας κάνει τον κόπο να μελετήσει το καινούργιο πόνημα του αοιδίμου π. Γεωργίου που η Αδελφότητα της Μονής είχε την πρόνοια να μας παραδώσει. Τον διαβεβαιώνω πως δεν θα βγει ζημιωμένος. Ευχόμαστε να αναπαύσει ο καλός Θεός «εν χώρα ζώντων» τον αοίδιμο Γέροντα κι εμάς να μας ελεήσει δι’ ευχών του. Αμήν.

No comments:

Post a Comment