Tuesday, July 28, 2015

O “ΣΟΦΟΣ” ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ Ζ΄



O “ΣΟΦΟΣ” ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ
Ζ΄

Της Κατερίνας Χουζούρη
=====

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανταποκρίθηκε από την πρώτη ημέρα σε ανάγκες που δημιουργήθηκαν από φυσικές καταστροφές ή άλλου είδους κρίσεις και επηρέασαν συνανθρώπους μας σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Ενδεικτικά αναφέρονται ο καταστροφικός σεισμός της Αθήνας το 1999, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι καταστροφές από το τσουνάμι στην Ταϊλάνδη το 2004, ο κυκλώνας Κατρίνα το 2005, οι θανατηφόρες πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, ο σεισμός στην Αϊτή το 2010, η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής δημιούργησε έκτακτα ταμεία ανακούφισης και βοήθειας γι' αυτούς που υπέφεραν και είχαν ανάγκη. «Ενας πρόχειρος και συντηρητικός υπολογισμός των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν και εκταμιεύθηκαν την περίοδο αυτή φέρει το ποσό να ξεπερνά τα 15.000.000 δολάρια!» σημειώνει ο κ. Παπαγερμανός.

Η επαφή και η επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με όλα τα κέντρα και επίπεδα του δημόσιου βίου στην Αμερική, και ιδιαίτερα με τον Λευκό Οίκο και τον Αμερικανό πρόεδρο -με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση και επικοινωνία-, είναι συνεχείς και δεδομένες. Ενδεικτικό αυτής της σχέσης και το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο κύριος και μόνος ομιλητής, εκτός φυσικά του προέδρου και του αντιπροέδρου, στην ετήσια δεξίωση για την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (25η Μαρτίου), που γίνεται στον Λευκό Οίκο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διόρισε το 2011 τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στο δεκαπενταμελές Προεδρικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Συνεργασίας Θρησκευτικών Οργανισμών και Κοινοτήτων.
Μόλις δύο χρόνια μετά την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος βρέθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Ηγήθηκε ενός τεράστιου έργου αντιμετώπισης της τραγωδίας: Επανειλημμένες επισκέψεις στο «σημείο μηδέν» και το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον, όπου σημειώθηκε το δεύτερο χτύπημα, επιμνημόσυνες δεήσεις και τρισάγια, κηδείες των θυμάτων, ηθική συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων, αδιάλειπτη συμμετοχή σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης και συμπαράστασης, επαφές και συναντήσεις με όλη την αμερικανική πολιτική ηγεσία. Επιπλέον, δημιούργησε το Ταμείο Αρωγής των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και το Ταμείο Ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου. Οι διαδικασίες της ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου σε περίοπτη θέση στο νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ισότητας και συνεχίζει να μάχεται κατά των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με οδηγό την ένθερμη αγάπη για τον Θεό και για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 50ής ιστορικής πορείας της Selma και με ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες και στη συμμετοχή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον αγώνα του υπέρ του Κινήματος Ίσων Πολιτικών Δικαιωμάτων στην Αμερική, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ταξίδεψε στη Σέλμα της Αλαμπάμα στις 7 Μαρτίου 2015 και συμμετείχε μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα Edmund Pettus, σε ανάμνηση της «ματωμένης Κυριακής».

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία/Ορθόδοξη ζωή

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment