Wednesday, January 22, 2014

ΤΟ “ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ” ΑΝΤΙ ΤΟΥ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ” ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΤΟ “ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ” ΑΝΤΙ ΤΟΥ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ” ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Θυμάστε την ανάρτηση πριν λίγο καιρό που ανέφερε ότι, στην ενορία του Αγίου Βασιλείου της Θεσσαλονίκης, ο ψάλτης τραγούδησε το χριστουγεννιάτικο τραγούδι “Αγια νύχτα” αντί να ψάλλει το Κοινωνικό;

Πολύ καλός φίλος επικοινώνησε μαζί μου και με διαβεβαίωσε ότι η όλη ιστορία είναι ανακριβής και ότι οι ιερείς του ναού -π. Θεμιστοκλής και π. Χρήστος- τους οποίους γνωρίζει προσωπικά είναι παραδοσιακοί κληρικοί.

Του απάντησα ότι η ανάρτηση δεν αφορούσε τόσο τους κληρικούς όσο τον ψάλτη, ο οποίος διέπραξε την ασχημία.

Εκείνο που δεν ήταν απολύτως βέβαιο είναι αν οι ιερείς γνώριζαν την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ασχημία ή αν αντέδρασαν έστω εκ των υστέρων.

Σε κάθε περίπτωση υποσχέθηκα να διερευνήσω το θέμα σε βάθος για να διαπιστώσω την ακρίβεια των γεγονότων.

Οντως! Αυτό έκανα πιέζοντας φορτικά τον πληροφοριοδότη μου να μου αποκαλύψει την πηγή και την ακρίβεια των πληροφοριών του.

Και μετά από ενδελεχή έρευνα βεβαιώθηκα από δύο απολύτως αξιόπιστους μάρτυρες, που ήταν παρόντες στο ναό, ότι συνέβηκε οπωσδήποτε το γεγονός. 

"Εν τω συγκεκριμένω ναώ", με διαβεβαίωσε ο κύριος που μου μετέφερε την πληροφορία, "ο Α΄ ψάλτης έψαλλε το "Αγια νύκτα...".

Ο μάρτυς ακούσας τούτο εθυμώθη λίαν και προσεγγίσας τον Β΄ ψάλτην είπε προς αυτόν: "Τι κοινωνικό είναι τούτο;"

Ο δε Β΄ψάλτης απήντησε ότι κανονικά κοινωνικόν είναι το "Λύτρωσιν απέστειλε"....αλλά...

Ο δε μάρτυς εσημείωσε εμφαντικώς: "Ελπιζω του χρόνου να μην πείτε το "Jingle bells..".

Γιατί έχει σημασία να επιμείνουμε στο γεγονός;

Διότι εισάγονται απαράδεκτοι νεωτερισμοί στην Εκκλησία με την ανοχή που δείχνουμε σε κάθε είδους ασχημία.

Κατεβαίνει η φαεινή ιδέα σε κάποιο ότι έχει δικαίωμα να αλλάξει κάτι που γινόταν για αιώνες -ή σε ορισμένες περιπτώσεις για χιλιετίες- και προχωρά ελαφρά τη καρδία και κάνει αλλαγές.

Αυτές τις αθλιότητες τις έκαναν οι Προτεστάντες -οι λεγόμενοι “liberals”- τη δεκαετία του 1960 και σήμερα ακόμη και οι φιλελεύθεροι Προτεστάντες ελεεινολογούν τις πρακτικές τους.

Η προσπάθεια διάψευσης της ασχημίας εκ μέρους του καθόλα αξιόπιστου φίλου μου είναι ενδεχόμενο να οφείλεται σε δύο λόγους: Είτε λόγω της ισχυρής πεποίθησης του ιδίου για το παραδοσιακό φρόνημα των κληρικών του ναού, που τον οδήγησε να διατυπώσει την άποψη ότι αποκλείεται να επέτρεψαν αυτή την ασχημία, είτε διότι επικοινώνησε με τους εν λόγω κληρικούς και του έδωσαν ανακριβή εικόνα των γεγονότων.

Σε κάθε περίπτωση κέρδος θα υπάρξει από τη δημοσιοποίηση του γεγονότος και όχι ζημία, επειδή ακόμη και αν ήταν ενήμεροι οι ιερείς για την ασχημία δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί φοβούμενοι την παρέμβαση του Σεβ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου.

Παραστατικά με εικόνες η ψαλμωδία σε ένα ορθόδοξο ναό την ημέρα των Χριστουγέννων πρέπει να παραπέμπει σ' αυτή την εικόνα:


ΕΝΩ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ" ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ:


No comments:

Post a Comment