Thursday, January 16, 2014

ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ



ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες”:

“Με 50 ορθόδοξους φοιτητές του Παπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συναντήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, στις 11 Ιανουαρίου 2014, με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ίδρυση της επιτροπής πολιτιστικής συνεργασίας με τις Ορθόδοξες και Ανατολικές Εκκλησίες.

Η επιτροπή συστήθηκε με πρωτοβουλία του Πάπα Παύλου VI,  στις 27 Ιουλίου, 1964, δηλαδή, πριν από το τέλος της Β΄ Συνόδου του Βατικανού και λειτουργεί για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, συμμετέχοντας σε διάφορες οικουμενιστικές πρωτοβουλίες και τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές.

Κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, έχουν εκπαιδευθεί στη Ρώμη εκατοντάδες ορθοδόξων, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος.”

Πέραν του οφθαλμοφανούς προβλήματος να σπουδάζουν ορθόδοξοι σπουδαστές στο κέντρο της Παπικής αιρέσεως υπάρχει ένα σημείο της Ανακοίνωσης που αξίζει ιδιαίτερα να προσεχθεί.

Ο “Αγιος Πατέρας” δεν συναντήθηκε μόνον με Ορθόδοξους σπουδαστές αλλά και με σπουδαστές των "αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών" τουτέστιν μονοφυσίτες και νεστοριανούς.

Αρα με τη συμβολική αυτή συνάντηση ο Πάπας προωθεί την απόφαση της Β΄Βατικάνειας Συνόδου που θεωρεί ότι η ορθοδοξία και οι ούτω καλούμενες “αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες” έχουν έγκυρα μυστήρια και ότι αυτό που τους μένει είναι να αναγνωρίσουν το πρωτείο του Πάπα.

Ενώ δηλαδή οι Ορθόδοξοι ερίζουμε για τα πρωτεία και τα δίπτυχα και προσερχόμαστε στο διάλογο με τους αιρετικούς χωρίς να αξιολογούν συνοδικά οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες τα κοινά κείμενα που υπογράφονται σ’ αυτόν, οι Παπικοί ακολουθούν πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές της Β΄Βατικάνειας Συνόδου.

No comments:

Post a Comment