Wednesday, January 15, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Η επίσκεψη Αμερικανών προέδρων και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της υφηλίου δεν είναι άγνωστο φαινόμενο στην ιστορία του Βατικανού. 

Γι’ αυτό κανένας δεν παραξενεύτηκε για το  ενδιαφέρον του Προέδρου Ομπάμα να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο σε σύντομο χρονικό διάστημα έστω και αν η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Το ενδιαφέρον της συνάντησης έγκειται βασικά στο λόγο που θέλει ο πρόεδρος Ομπάμα να συναντήσει τον νέο Πάπα.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους αυτονόητους επικοινωνιακούς λόγους που ένας Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να συναντήσει τον ηγέτη 1,200,000,000 πιστών και τον πνευματικό πατέρα δεκάδων εκατομμυρίων ψηφοφόρων των ΗΠΑ που είναι μέλη της Παπικής "Εκκλησίας".

Πέραν όμως αυτών των δεδομένων ο Πρόεδρος Ομπάμα, ως φιλελεύθερος -liberal- ηγέτης, είχε δυσκολία να συννεννοηθεί με τον προκάτοχο του Πάπα Φραγκίσκου Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' για θέματα αντισύλληψης, εκτρώσεων, γάμου των ομοφυλοφίλων κτλ..

Τώρα ο Πάπας Φραγκίσκος στέλλει ένα διαφορετικό μήνυμα γι’ αυτά τα θέματα αφού έκανε δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες λέγει ότι τα θέματα της αντισύλληψης, των εκτρώσεων και του γάμου των ομοφυλοφίλων πρέπει να μη διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ποιμαντική  του Βατικανού, αλλά ότι πρέπει να αναδειχθούν κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια ή η ανισότητα πλουσίων και φτωχών.

Το ερώτημα είναι αν ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πραγματικά ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να μεταφέρει το κέντρο βάρους του ευαγγελικού μηνύματος σε κοινωνικούς στόχους ή αν νομίζει ότι οι σχετικές δηλώσεις και ενέργειες του Πάπα συνιστούν απλό επικοινωνιακό τέχνασμα.

Αυτό ακριβώς θα είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της επικείμενης συνάντησης των δύο ανδρών.

No comments:

Post a Comment