Monday, January 20, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στα NEA.gr την ακόλουθη είδηση:

“Στα ομόφυλα και χωρισμένα ζευγάρια, στα παιδιά τους και τις νέες προκλήσεις που αποτελούν για την Καθολική Εκκλησία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ομιλία του προς του ιθύνοντες καθολικών ταγμάτων. 

Στα παιδιά αυτά «δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλιο κατά της πίστης» τόνισε ο ποντίφικας σε συνέχεια του «ανοίγματός» του προς τους πιστούς.

«Τα νέα αυτά φαινόμενα θέτουν σήμερα νέες προκλήσεις που η Εκκλησία κάποιες φορές δυσκολεύεται ακόμη και να κατανοήσει», επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως αναφέρει το περιοδικό Civilta Cattolica (Καθολικός Πολιτισμός) δημοσιεύοντας αποσπάσματα ομιλίας του Πάπα στους επικεφαλής θρησκευτικών ταγμάτων τον Νοέμβριο.

«Όσοι παρέχουν παιδεία πρέπει να σταθούν στο ύψος των ανθρώπων που εκπαιδεύουν, πρέπει να προβληματισθούν και να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα σχετικά με το πώς να κηρύξουν τον λόγο του Ιησού Χριστού σε μια γενιά που αλλάζει» τόνισε.

Ο Πάπας έφερε σαν παράδειγμα ένα περιστατικό που υπέπεσε στην αντίληψή του όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, όταν ένα κοριτσάκι είχε πει στη δασκάλα της ότι «ήταν θλιμμένη διότι η σύντροφος της μητέρας της δεν την αγαπούσε».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ως γνήσιος Ιησουίτης, ξέρει να θολώνει τα νερά.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο τι ακριβώς επιδιώκει με τις πιο πάνω δηλώσεις του.

Θέλει, άραγε, έμμεσα να αμνηστεύσει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή απλά επιδιώκει να προστατεύσει τα παιδιά των ομοφυλοφιλικών γάμων από διακρίσεις;

Δεν ξέρουμε αν το Βατικανό δεν κατανοεί επακριβώς τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις αλλά το Ευαγγέλιο δεν αφήνει καμία χαραμάδα παρεξήγησης. Τουλάχιστον για όσους δεν επιδιώκουν να το παρερμηνεύσουν συνειδητά.

Και τι λέγει το Ευαγγέλιο; Οτι η Εκκλησία και οι ποιμένες Της ευλογούν ΜΟΝΟΝ μία σαρκική ένωση των ανθρώπων. Και αυτή αφορά ΜΟΝΟΝ ετεροφυλόφιλα άτομα και ΜΟΝΟΝ για την δημιουργία οικογένειας.

Μέχρι τώρα αυτή ήταν η διδασκαλία και του Βατικανού. Αν ο “Αγιος Πατέρας” αποφάσισε να αλλοτριώσει τη διδασκαλία του Ευαγγελίου είναι δική του υπόθεση αλλά εμάς σε καμία περίπτωση δεν μας αφορά αυτή του η πρόθεση.

Οσο για τα παιδιά που ανατρέφονται σε ομοφυλοφιλικές οικογένειες τα πράγματα είναι εξίσου σαφή. Τουλάχιστον για όσους διαβάζουν το Ευαγγέλιο και δεσμεύονται από τις εντολές Του.

Δεν φταίει κανείς για τις αμαρτίες των άλλων είτε αυτοί οι άλλοι είναι οι γονείς του, τα αδέλφια του, ο σύζυγός του. Επομένως ουδεμία ευθύνη έχουν αυτά τα παιδιά.

Ποια πρέπει να είναι η στάση της Εκκλησίας απέναντί τους;

Αγάπη και σεβασμός αλλά ποτέ δεν τους στέλλουμε το μήνυμα ότι η Εκκλησία αποδέχεται οποιαδήποτε άλλη σχέση εκτός από αυτήν που διέπεται από τον εκκλησιαστικό γάμο των ετεροφυλοφίλων.

Αν ο “Αγιος Πατέρας” θέλει να συγχύζει τα ασύγχυτα δικαίωμά του. Ούτως ή άλλως το Βατικανό διέστρεψε τη διδασκαλία του Ευαγγελίου σχεδόν στο σύνολόν της.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε ομοφυλοφιλικοί γάμοι υπάρχουν, ούτε προγαμιαίες σχέσεις ευλογούνται, ούτε πολιτικοί γάμοι έχουν θέση, ούτε “Σύμφωνα συμβίωσης” ετεροφυλοφίλων ή ομοφυλοφίλων προσώπων, ούτε ακράτεια μεταξύ των συζύγων.

Αλλά τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα. Ισα-ίσα που σηκώνουν ένα βαρύ σταυρό και είναι χρέος της Εκκλησίας να απαλύνει τον πόνο τους χωρίς όμως να παραχαράξει τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment