Monday, February 14, 2011

ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ














ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Συγκινητικοί και παραμυθητικοί οι λόγοι του Παναγιότατου με την αρχή του Τριωδίου και την παρουσία το νέου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Πολύ ωραία και παραδοσιακά όλα οσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τα οποία αναλύει την εκκλησιαστική χροιά της πνευματικής ανάπαυσης του ανθρώπου χωρίς την ανάγκη καταφυγής σε εκκοσμικευμένα μέσα της σύγχρονης εποχής!


Παράλληλα ο Παναγιότατος έπλεξε το εγκώμιο του Αγίου Ορους της διαμαντόπετρας του στέμματος του Οικουμενικού Θρόνου, που αποτελεί σέμνωμα συμπάσης της Ορθοδοξίας.


Η αναφορά του κ. Βαρθολομαίου για τον μοναδικής αξίας και ανεπανάληπτο χαρακτήρα του Αγίου Ορους έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης του νέου ηγουμένου Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους Μονής στην οποία εγκαταβιώνουν Σέρβοι Ορθόδοξοι αδελφοί μας.


Αισθανομάστε, όπως πάντα, χαρά μεγάλη όταν ακούμε τόσο πνευματικούς και τόσον ορθόδοξους λόγους από τα χείλη του Παναγιότατου επειδή ως Ορθόδοξοι - και μάλιστα ως Ελληνες χριστιανοί Ορθόδοξοι - προσβλέπουμε στο Φανάρι ως το κέντρο της Ορθοδοξίας αλλά και ως το καύχημα του ευλογημένου Ελληνικού ημών Γένους.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ



Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του κ. Νικολάου Μαγγίνα

===================


Στη σημασία του Αγίου Όρους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρθηκε την Κυριακή από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Το αγαπούμε και το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν υπάρχει δεύτερον Άγιον Όρος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσία του Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ –που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του Πατριαρχείου μετά την αποκατάσταση της υγείας του – του Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Αρχιερατικώς προϊσταμένου της Περιφερείας Βοσπόρου, του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ταρασίου, του νέου ηγουμένου της Μονής Χιλανδαρίου π. Μεθοδίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Βασιλείου Μπορνόβα και πλήθους πιστών από την Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο.



Ο Πατριάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σωστική αποστολή της Εκκλησίας με αφορμή την είσοδό μας την περίοδο του Τριωδίου, που ξεκίνησε την Κυριακή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Η Εκκλησία μας ως στοργική μητέρα φροντίζει για όλες τις ανάγκες του ανθρώπου, τις υλικές και τις πνευματικές και μας χορηγεί τα μέσα και μας ανοίγει την πύλην της μετανοίας και την οδόν της σωτηρίας, όπως ψάλαμε σήμερα το πρωϊ στον όρθρο, για να αποκαθάρουμε από καιρού εις καιρόν εαυτούς από την αμαρτία. Έτσι, δεν έχουμε ανάγκη, εφ’ όσον η Εκκλησία μας δίνει αυτά τα πνευματικά μέσα, από τα υποκατάστατά των, ούτε από την “shopping therapy” για την οποίαν μας μιλούν τελευταίως ως αποπροσανατολισμόν από τα πνευματικά πράγματα της ζωής του ανθρώπου. Έχουμε λοιπόν όλα τα μέσα για να πορευθούμε τον δρόμο του Θεού. Αρκεί να το θέλουμε εμείς οι ίδιοι".


Χαιρετίζοντας την παρουσία του νέου ηγουμένου της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους π. Μεθοδίου και της συνοδείας του, τόνισε:


«Περιττόν να σας υπενθυμίσω, αδελφοί και τέκνα, ότι το Άγιον Όρος είναι ένα προσφιλέστατον τμήμα της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Το αγαπούμε και το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν υπάρχει δεύτερον Άγιον Όρος. Είναι μοναδικόν και αναντικατάστατον. Είναι ένα κύτταρον από την Χριστιανικήν Αυτοκρατορίαν των πατέρων μας που συνεχίζει την ύπαρξή του εκεί εις την Χαλκιδικήν ένδεκα αιώνες τώρα. Το επισκέπτομαι τακτικά, και παλαιότερα και ως Πατριάρχης, και κάθε φορά που μεταβαίνω εκεί αισθάνομαι ότι ανακαινίζομαι και ανανεώνομαι πνευματικώς. Ιδιαιτέρως όταν επισκέπτομαι κυριολεκτικώς πνευματικές αδελφότητες όπως είναι αυτή της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου».


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment