Thursday, February 24, 2011

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ Π.Σ.Ε.;


ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ Π.Σ.Ε.;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Επαινετέα φυσικά η κριτική του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα προς τον Γενικό Γραμματέα του Π.Σ.Ε. για τους φιλελεύθερους προσανατολισμούς του παγκόσμιου συμβούλιου των προτεσταντικών αιρέσεων.


Πλην όμως ο Σεβασμιότατος δεν απάντησε καθόλου το εναγώνιο ερώτημα των πιστών τι δουλειά έχουν οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες - και εν προκειμένω η Εκκλησία της Ρωσίας - να συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων;


Δηλαδή αν οι προτεσταντικές Ομολογίες που μετέχουν στο Π.Σ.Ε. δεν ήταν φιλελεύθερες αλλά συντηρητικές σε θέματα ηθικής, θα ήταν επιτρεπτό οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να συμμετέχουν στο Π.Σ.Ε. και να ποδοπατούν την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία που πιστεύει και ομολογεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία;


Σε τελευταία ανάλυση αυτό που μετρά είναι η φιλελεύθερη ή η συντηρητική στάση τους ή το γεγονός ότι είναι αιρέσεις που διαστρέβλωσαν πλήρως το νόημα του χριστιανισμού;


Η Εκκλησία της Ρωσίας εγκαλείται από πολλούς - όχι άδικα κατά την άποψη του γράφοντος - ότι ενεργεί εθνοφυλετικά αναφορικά με τους τους διαλόγους. Πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση ή ακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας; Στο Πατριαρχείο Ρωσίας εναπόκειται να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεων του. Ας αποχωρήσει από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Προτεσταντικών αιρέσεων, γνωστό ως Π.Σ.Ε., και ας ξεκαθαρίσει ότι ο Πάπας είναι ανεπιθύμητος στη Μόσχα.


Αν η Ρωσική Εκκλησία προβεί σε αυτές τις απολύτως επιβεβλημένες - από ορθοδόξου σκοπιάς - ενέργειες μπορεί να είναι σίγουρη ότι οι πιστοί σε όλο τον κόσμο θα αναθαρρήσουν και θα προσβλέπουν προς αυτήν ως βράχο της πίστεως πάνω στον οποίο θα σπάσουν τα κύματα της μανίας του Οικουμενισμού και όλων των αιρέσεων.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη ύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ.Ε. Δρ. ΤΒΕΙΤ


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

========


Με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) Δρ. Όλαβ Τβέϊτ, συναντήθηκε στη Γενεύη ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέφρασε την ανησυχία, ότι συχνά οι προτεσταντικές εκκλησίες στις συνεδριάσεις του ΠΣΕ εκπροσωπούνται από την ακραία φιλελεύθερη πλευρά, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση του προτεσταντικού κόσμου.

Να σημειωθεί, ότι ο Δρ. Τβεϊτ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ για την Αβραμιαία φιλοξενία κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2010.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, επαίνεσε τις δραστηριότητες και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο κ. Τβεϊτ ανέφερε ακόμη, ότι θυμάται πάντα τα συναισθήματα που βίωσε κατά την επίσκεψη στο Μπούτοβο (εκεί θάφτηκαν χιλιάδες νεομάρτυρες της Ρωσίας), τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει μεγάλη εμπειρία της επιβίωσης, κατά το αθεϊστικό καθεστώς.

«Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν μοιραστείτε την εμπειρία αυτή, και με άλλες χριστιανικές εκκλησίες», τόνισε απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Ιλαρίων ο Δρ. Τβεϊτ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν μελλοντικά σχέδια για πιθανή συνεργασία.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην υποστήριξη των Χριστιανικών Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή, και στις κοινότητες που βρίσκονται σε ζώνες συγκρούσεων.

Τέλος, στην συνάντηση συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη, πρωθιερέας Μιχαήλ Γκουντιάεφ.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment