Saturday, February 26, 2011

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Κατανοητή και επαινετέα η παρέμβαση του Αγιότατου Πατριάρχη απασών των Ρωσιών Κύριλλου για να στηρίξει τις χειμαζόμενες αδελφές ομόδοξες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και να εκφράσει την κατά Θεόν ελπίδα του ότι τα Παλαίφατα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής θα παραμείνουν εσαεί αλώβητα στην έδρα τους.


Αυτό που δεν κατανοώ είναι τι εννοεί ο Αγιότατος Ρωσίας όταν λέγει ότι τα καθεστώτα της περιοχής πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι το ένα μετά το άλλο επειδή: “Εάν σε κάποιο κεφάλι ήλθε η ιδέα με αυτό τον τρόπο να αλλάζει τους πολιτικούς ηγέτες, αυτό είναι ένα άκρως επικίνδυνο σχήμα. Είναι πολύ εύκολα να φέρει κανείς τον λαό σε κατάσταση ερεθισμού και συγκρούσεως”.


Τι εννοεί άραγε ο Αγιότατος Μόσχας; Οτι υπάρχει κατευθυντήριος νους πίσω από όλες αυτές τις εξεγέρσεις ο οποίος μεθοδεύει την αλλαγή των καθεστώτων; Αυτή την πεποίθηση την εκφράζει ως φόβο; Μήπως είναι εραστής των συνωμοσιών ή έχει ασφαλείς πληροφορίες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες;


Μήπως, με τις δηλώσεις αυτές, υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί ο Αγιότατος ότι συμπαθεί τα δικτατορικά καθεστώτα των χωρών αυτών;


Ή μήπως εκφράζει το φόβο, που όλοι έχουμε, ότι στην προσπαθειά τους να αποτινάξουν τα δικτατορικά και διεφθαρμένα καθεστώτα, που έχουν οδηγήσει τους λαούς τους στην τυρρανία και την εξαθλίωση τα Αραβικά κράτη πέσουν τελικά στα χέρια των Ισλαμιστών και “έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης”;


Αν εννοεί το τελευταίο έχει δίκαιο να ανησυχεί αλλά θα ήταν καλύτερα να είναι πιο σαφής στις δηλώσεις του για να μην αφήνει περιθώριο αχρείαστων παρεξηγήσεων.


Παραθέτουμε, στη συνέχεια, τις δηλώσεις του Πατριάρχη Ρωσίας που μας έδωσαν την αφορμή για τις πιο πάνω σκέψεις.


*****


Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΓΙΑ “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΑΟΥΣ”


Εκ του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας

===========

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αναφερόμενος στα παρατηρούμενα σε ορισμένες αραβικές χώρες «επικίνδυνα σημάδια του πολιτικού χάους» ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας επεσήμανε με ανησυχία ότι οι αναταραχές έχουν γίνει πλέον αφορμή ταλαιπωριών και θλίψεων για πολλούς ανθρώπους.


«Εάν σε κάποιο κεφάλι ήλθε η ιδέα με αυτό τον τρόπο να αλλάζει τους πολιτικούς ηγέτες, αυτό είναι ένα άκρως επικίνδυνο σχήμα. Είναι πολύ εύκολα να φέρει κανείς τον λαό σε κατάσταση ερεθισμού και συγκρούσεως. Και όμως από το παράδειγμα της Ρωσίας μαθαίνουμε που μπορούμε να καταλήξουμε έτσι. Γνωρίζουμε ότι είναι εύκολο να οδηγηθούν οι άνθρωποι σε σύγκρουση, αλλά πόσο δύσκολο είναι μετά να βάλει κανείς θεμέλια της καινούργιας ζωής πάνω σε αυτά τα ερείπια!»


«Γι΄αυτό προσευχόμαστε για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, συνειδητοποιώντας ότι ο Κύριος τους εισάγει στην περίοδο των δυσκολότερων δοκιμασιών. Σήμερα είναι πολύ σημαντικό να προσευχόμαστε και να στηρίζουμε τα Ανατολικά μας Πατριαρχεία με την ιστορία τους πάνω από τα χίλια πεντακόσια χρόνια. Τόσες εξελίξεις έγιναν σε αυτό το μέρος της υφηλίου και οι κατά τόπους Εκκλησίες, αυτά τα μεγάλα Ανατολικά Πατριαρχεία υπήρχαν, υπάρχουν και, πιστεύουμε, θα υπάρχουν έως της συντέλειας του αιώνος με οποιεσδήποτε πολιτικές συνθήκες. Και όσα εξαρτάται από τη Ρωσική Εκκλησία, θα κάνει αυτά για να στηρίξει τις αδελφές μας κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αυτή τη δύσκολη εποχή», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.


Επίσης ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος ευχήθηκε προσευχόμενος τη βοήθεια του Θεού σε λαούς των χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων και των πιστών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, εκφράζοντας την ελπίδα για το ταχύτερο δυνατόν παύση της αιματοχυσίας.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment