Wednesday, February 16, 2011

ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ












ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Ο Πατριάρχης απασών των Ρωσιών Κύριλλος ήταν σαφέστατος στην προσφώνησή του στη Σύνοδο της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας που άρχισε στις εργασίες στις 2 Φεβρουαρίου.

Δεν θέλει ανταγωνισμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δήλωσε, και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις της μικτής επιτροπής του διαλόγου στην Πάφο και στη Βιέννη κατέδειξαν τις δυσκολίες που υπάρχουν για την πρόοδο του διαλόγου ιδιαίτερα τώρα που συζητείται “το περίπλοκο θέμα του ρόλου του επισκόπου Ρώμης” κατά την Α΄ χιλιετία.

Προσοχή! Μιλά για “ρόλο” του επισκόπου Ρώμης και όχι για το “πρωτείο” και διαβεβαιώνει ότι ο διάλογος θα είναι “χρονοβόρος και καθόλου εύκολος”.

Αυτά τα λόγια όμως δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού επειδή στη συνέχεια έκανε σαφές ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας όχι μόνον βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και ότι προηγήθηκε απροκάλυπτη συναλλαγή “πάρε - δώσε” για να υπάρξει απονεύρωση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο θρόνων.

Θα υπάρξει βοήθεια για τα ποιμαντικά προβλήματα του Πατριαρχείου στην Τουρκία εκ μέρους του Ρωσικού κράτους και της Ρωσικής Εκκλησίας αλλά το αντάλλαγμα είναι η άρση της υποστήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε όσους επιζητούν η Ουκρανική Εκκλησία να καταστεί Αυτοκέφαλη Εκκλησία αλλά και γενικότερα σε όσους παρεμβάλλουν εμπόδια στο δρόμο της “Αγίας Ρωσίας”.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ POWER POLITICS
____________

Τι ωραία που παρουσιάζει ο Αγιότατος Μόσχας την ισχύ του Ρωσικού Πατριαρχείου! Η ανάλυσή του θυμίζει τη δημηγορία των Βοιωτών στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Σχεδόν σε κάθε πρόταση της δημηγορίας οι Βοιωτοί θύμιζαν στους Σπαρτιάτες ότι έχουν ισχυρές μονάδες ιππικού!!!

Ετσι και ο Πατριάρχης Ρωσίας! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είπε, ήρθε στη Ρωσία και είδε “ιδίοις όμμασιν” την αναγέννηση και την ευρωστία της Ρωσικής Εκκλησίας αλλά και άκουσε τι του είπε ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ!!!. Δηλαδή και το Ρωσικό Πατριαρχείο σφύζει από ζωή και δύναμη αλλά και το Ρωσικό κράτος στέκεται δίπλα του και το υποστηρίζει σε όλα του τα σχέδια!!!

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
___________

Ο Πατριάρχης Κύριλλος στην ομιλία του δεν έκρυψε τη δυσφορία του επειδή το όραμα της “Αγίας Ρωσίας” προσέκρουσε σε σκόπελο στην Εσθονία. Δημοσιοποίησε χωρίς αναστολές τη δυσφορία του επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν πιέζει - ή καλύτερα επειδή συμπράττει - με την κυβέρνηση της Εσθονίας που κωλυσιεργεί και είναι απρόθυμο να παράσχει σε ενορίες που εξαρτούνται από το Πατριαρχείο Ρωσίας τη δυνατότητα να ανακτήσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Παράλληλα δεν ξέχασε να υπενθυμίσει ότι οι ενορίες στην Εσθονία που εξαρτούνται από τη Ρωσική δικαιοδοσία έχουν δεκαπλάσιους πιστούς από τους πιστούς που ανήκουν στη δικαοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Το παράπονο και η κρυφή απειλή του Ρώσου πατριάρχη ζευγαρωμένες με το δέλεαρ.

ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ
____________

Εξίσου σαφής είναι η σύζευξη των ανοιχτών λογαριασμών του Πατριαρχείου Ρωσίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο διάλογο με τους Παπικούς. Αφού εξέφρασε τα παράπονά του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Εκκλησία της Εσθονίας αμέσως ύστερα ο Πατριάρχης της Ρωσίας έστρεψε τον λόγο στο διάλογο με τους Παπικούς για να σημειώσει ότι φάνηκαν οι δυσκολίες για την πρόοδό του και στην Πάφο και στη Βιέννη.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ
___________

Ο Πατριάρχης Κύριλλος κατέστησε σαφές ότι οι διάλογοι με τους Παπικούς δεν θα προχωρήσουν σύμφωνα με τους Φαναριώτικους σχεδιασμούς αν δεν ικανοποιηθούν τα εθνοφυλετικά αιτήματα του Πατριαρχείου Ρωσίας για την αναγνώριση της δικαιοδοσίας της “Αγίας Ρωσίας” και αν δεν αναβαθμιστεί το κύρος του Πατριαρχείου Ρωσίας και αν δεν κατοχυρωθεί μια μορφή “πρωτείου εξουσίας” που θα λειτουργεί παράλληλα με το “πρωτείο εξουσίας” του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με την ομιλία του ο Πατριάρχης Κύριλλος αναδίπλωσε με διπλωματική - και με όχι και τόσο διπλωματική - γλώσσα το όραμα της “Αγίας Ρωσίας” παρόλον ότι με την εισαγωγική πρόταση της ομιλίας του μας διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν επιδιώκει τον ανταγωνισμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο!!!

Ο Ρωσικός εθνοφυλετισμός σε όλο του το ειδεχθές μεγαλείο!!!

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΟΔΟ
_________

Ολα αυτά όμως μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι η έκβαση της τύχης του Οικουμενισμού έχει περάσει για τα καλά στο επίπεδο της μέλλουσας να συνέλθει Πανορθοδόξου Συνόδου όπου θα καθοριστούν τα πρεσβεία τιμής των Εκκλησιών και όπου θα γίνουν όλα τα αθέμιτα παζάρια.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρωσίας είναι σαφέστατο. Ο διάλογος με τους Παπικούς δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά αν δεν πάρει η Μόσχα αυτό που θέλει σε επίπεδο εθνοφυλετισμού - δηλαδή την αναγνώριση των ορίων της “Αγίας Ρωσίας” - αλλά και σε επίπεδο “πρωτείων” αναφορικά με τα λεγόμενα πρεσβεία τιμής (τα οποία και το Φανάρι και η Μόσχα προσπαθούν να μετατρέψουν έμμεσα σε πρεσβεία εξουσίας).

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΣΤΡΑΠΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ
___________

Πριν την ειρηνική του επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε ταξίδι αστραπή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κατ’ αυτό το ταξίδι μάθαμε ότι “σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Romfea.gr" ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που θα μείνει για μερικές ώρες στο Φανάρι, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο θα ανταλλάξει απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ορθοδοξία, και την πορεία της Πανορθοδόξου Συνόδου ενόψει της ειρηνικής του επίσκεψης στο Πατριαρχείο Αντιοχείας”.

Γιατί άραγε έπρεπε εσπευσμένα να ταξιδέψει στη Βασιλεύουσα ο Μακαριότατος; Επειδή πέραν από τα ωραία λόγια και το φιλελληνικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη Λιβάνου και άλλων παραγόντων του Πατριαρχείου Αντιοχείας ο Πατριάρχης Ιγνάτιος είναι όργανο του Πανρωσισμού και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήθελε να ξεκαθαρίσει πώς θα έπρεπε να αποφύγει τους σκοπέλους κατά τις συνομιλίες του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Αλλά και πριν το ταξίδι αστραπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο Φανάρι έγινε ένα άλλο ταξίδι αστραπή πρόσφατα! Ο πολυπράγμων Ρώσος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων έσπευσε στη Γαλλία για να συναντήσει τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ τον και πρόεδρο της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Μεγάλης Συνόδου!!!

ΟΛΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ
___________

Ολα λοιπόν συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι στη μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξο Σύνοδο θα κριθούν τα πάντα. Το ακανθώδες πρόβλημα της δικαιοδοσίας στη Διασπορά, ο ρωσικός εθνοφυλετισμός της “Αγίας Ρωσίας” και όχι μόνον, η προσπάθεια εκβατικανοποίησης της Ορθοδοξίας με την ανάδειξη της Νέας Ρώμης ή και της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης” σε κέντρο πρωτείου εξουσίας! Ολα τα πιο πάνω όμως δεν μπορούν να αποκτήσουν νομότυπη ισχύ αν δεν θεσμοθετηθούν από Πανορθοδόξη Σύνοδο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
_________

Συμπέρασμα! Αλλά είναι αναγκαία η εξαγωγή συμπεράσματος;

Είναι οφθαλμοφανές και στον “εκ γενετής τυφλόν” της παραβολής ότι όσο περισσότερο αργήσει να συνέλθει η Πανορθόδοξος Σύνοδος τόσο το καλύτερο. Πώς να το κάνουμε; Αλλο Σύνοδος εν Πνεύματι Αγίω και διαφορετικό πράγμα το πάρε - δώσε για πρωτεία εξουσίας και για προώθηση αντορθόδοξων οικουμενιστικών σχεδίων.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ “ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ”
____________

Το ευτύχημα είναι ότι ο Οικουμενισμός δεν έχει ελπίδα προόδου αν δεν πετύχει σε πρώτο στάδιο η εκβατικανοποίηση της Ορθοδοξίας από ένα ή και δύο κέντρα εξουσίας (Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσίας), ενώ η ελπίδα συμφωνίας Ρωσίας και Κωνσταντινουπόλεως για να διαμοιραστούν τα πρωτείο και να το αναβαθμίσουν σε πρωτείο ή πρωτεία εξουσίας δεν φαίνεται να έχει ελπίδες να προωθηθεί.

Η απογοήτευση του his master’s voice Μεγάλου Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Τσέτση (Βλ. “Το μετέωρο βήμα της Ορθοδοξίας”) είναι αποκαλυπτική για την έλλειψη ελπίδας προώθησης αντορθόδοξων σχεδίων.

Ούτε το πρωτείο εξουσίας της εκπεσούσης Ρώμης μας σαγηνεύει, ούτε οι αθέμιτες φιλοδοξίες της Κωνσταντινούπολης και της Ρωσίας για εκβατικανοποίηση της Ορθοδοξίας μας εκφράζουν Αγιε Μεγάλε Πρωτοπρεσβύτερε του Οικουμενικού Θρόνου. Πρεσβεία τιμής και όχι εξουσίας γνωρίζει η Εκκλησία του Χριστού για 2,000 χρόνια. Οτιδήποτε άλλο είναι δεινή εκκλησιολογική αίρεση.

No comments:

Post a Comment