Saturday, February 12, 2011

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Κ0ΣΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς είναι ένας λαμπρός - από κάθε άποψη - ιεράρχης. Παραδοσιακός, αντιοικουμενιστής, ιεραποστολικός, διαμάντι ήθους, αξιοπρεπής και συνετός.

Με την πιο κάτω επιστολή του υπενθυμίζει στο Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους άλλους ιεράρχες μας το λησμονημένο χρέος μας για την εκπλήρωση του τάματος του έθνους για την ανέγερση Ναού προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού που έδωσαν στον Κύριο οι αγωνιστές της Ελευθερίας του έθνους μας και το οποίο ποτέ δεν εκπληρώσαμε.

Ενα ζεύγος φιλόθεων και φιλοπάτριδων πιστών έκανε μια μεγάλη δωρεάν οικοπέδου και σημαντικού ποσού χρημάτων για την εκπλήρωση του τάματος έθνους! Δεν είναι εκ Θεού σημείον ότι η Εκκλησία πρέπει να αποδεχθεί τη δωρεά και να προχωρήσει στην εκπλήρωση του τάματος του έθνους μας;

Ας αναλάβει η Εκκλησία την πρωτοβουλία επειδή αν περιμένουμε από την Πολιτεία το μόνον που γνωρίζουμε ότι είναι διατεθειμένη είναι να κτίσει είναι τέμενος για τους μουσουλμάνους!!! σε κεντρική περιοχή των Αθηνών που θα γκετοποιήσει οριστικά μια μεγάλη περιοχή της πρωτεύουσας. Ούτως ή άλλως δεν είναι άξιοι για τίποτα καλύτερο οι άθεοι κρατούντες.

Ας μην προβληθεί η οικονομική ανέχεια ως δικαιολογία για την απόρριψη της δωρεάς. Καταρχήν επειδή και το οικόπεδο παραχώρησε το ζεύγος Αναγνωστοπούλου και σημαντικό ποσό χρημάτων για να αρχίσουν οι εργασίες της ανοικοδόμησης του ναού.

Αλλωστε ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα της ομόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας η οποία μετά την ολοκληρωτική καταστροφή, που υπέστη κατά τον πρόσφατο πόλεμο, κατόρθωσε να ανοικοκοδομήσει τη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων προς τιμήν του Αγίου Σάββα του φωτιστή των Σέρβων.

Ποια δικαιολογία υπάρχει για την άρνηση της ανάληψης της ευθύνης εκ μέρους μας;

Παρατίθεται στη συνέχεια η επιστολή του Σεβασμιότατου Αιτωλοακαρνανίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ:
“ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ”
================

Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Εντύπωσιν προκαλεί και χαράν μεγάλην μας δίδει η πληροφορία ότι το ευσεβές, φιλόχριστον και φιλογενές ζεύγος των κ.κ. Ιωάννου και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου προσέφερε μεγάλον οικόπεδον και σεβαστόν ποσόν χρημάτων διά την εκπλήρωσιν του αποκληθέντος ως «τάμα του Έθνους», δια την ανέγερσιν του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού.
Δόξα τω Θεώ διότι υπάρχουν και σήμερον ευγνώμονες Έλληνες. Είναι γεγονός ότι ημείς οι Νεοέλληνες ελησμονήσαμεν την ευεργεσίαν και προσφοράν του Τριαδικού Θεού δια την ελευθερίαν του γένους ημών εκ της καταδυναστείας των Αγαρηνών.
Αφήσαμεν να διαστραφή η γνησία ιστορία διά τους αγώνας της Εθνικής ημών παλιγγενεσίας, παραδώσαμεν εις την λησμοσύνην τους γενναίους και θυσιασθέντας ήρωας της πατρίδος, διά να αναπνέωμεν ημείς ελεύθερον ελληνικόν αέραν και αγνοήσαμεν ηθελημένως τας ευχαριστηρίους και πλήρεις ευγνωμοσύνης υποσχέσεις των.
Εκείνοι επίστευον ολοψύχως εις τον Θεόν, με την βοήθειάν Του και τας πρεσβείας της κυρίας Θεοτόκου επετύγχανον τας νίκας και τους θριάμβους, και με πίστιν εις τον Σωτήρα υπεσχέθησαν «το τάμα του Έθνους».
Εκφραστής του τάματος ο θρυλικός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλοι πολλοί ήρωες. Εγγυηταί της υποσχέσεως και του τάματος η εν Άργει Δ' Εθνοσυνέλευσις των Ελλήνων με το Η' (8ον) Ψήφισμα αυτής το οποίον υπέγραψεν ο μέγας Ιωάννης Καποδίστριας, ο γνήσιος ορθόδοξος Εθνάρχης, και άλλα κυβερνητικά διατάγματα (1834, 1838).
Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Εις αυτάς τας προδοτικάς και αντιπνευματικάς ημέρας που διερχώμεθα, δεν είναι καιρός ως ποιμένες των αδελφών Ελλήνων και ως γνήσιοι Έλληνες, να αναθερμάνωμεν, να αναζωπυρώσωμεν την εκπλήρωσιν του τάματος του Έθνους; Η γενναιόδωρος προσφορά γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών και Ελλήνων δεν πρέπει να μας προβληματίση; Όταν μάλιστα το ευεργετηθέν έθνος ημών, επιλήσμον της ευεργεσίας του Τριαδικού Θεού, χορηγεί μεν εκατομμύρια δια την ανοικοδόμησιν μουσουλμανικού τεμένους, περιφρονεί δε τον ευεργέτην και Σωτήρα Χριστόν, ημείς θα ολιγορήσωμεν;
Ταπεινώς και υιικώς παρακαλώ αφ' ενός όπως γίνη δεκτόν το αίτημα του κ. Αναγνωστοπούλου, αφ' ετέρου δε όπως άνευ αναβολής η αγία ημών Ελλαδική Εκκλησία προχωρήση εις τας δεούσας συντονισμένας ενεργείας δια την εκπλήρωσιν του τάματος του Έθνους, γεγονός που θα αναθερμάνη και θα διδάξη όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.
Εκζητών τας θεοποιείς Υμών ευχάς, διατελώ,
Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός
+ ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

No comments:

Post a Comment