Wednesday, February 16, 2011

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ!


ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Εκτός από το θαυμάσιο άρθρο του ιστολογίου “Θρησκευτικά”, που αναδημοσιεύσαμε ήδη, επισημάναμε και ένα εξαιρετικό σχόλιο, στην ίδια ανάρτηση, του καλού συναδέλφου κ. Μάνου Δημητρίου, το οποίο επίσης αναδημοσιεύουμε.

Αυτά προς το παρόν και μέχρις ότου η ΠΕΘ και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, η οποία φυσικά είναι αδιανόητο να μείνει μόνον στο επίπεδο των σκέψεων και του αντιλόγου.

Επιβάλλεται ανυπερθέτως εκδήλωση δυναμικής ενέργειας αποδοκιμασίας του Τσολάκογλου - Ιερωνύμου Λιάπη του διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Αν σε καιρό πολέμου ο Αρχιστράτηγος των Ελληνικών Δυνάμεων έκανε παρόμοιες δηλώσεις θα συνερχόταν αμέσως το υπουργικό συμβούλιο για να τον καιθαιρέσει από τη θέση του και να τον στείλει με συνοπτικές διαδικασίες στο Γουδί.

Οι 80 τόσοι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος τι κάνουν; Φιλανθρωπικά καταστήματα; Διοργανώνουν συσσίτια; Πολυαρχιερατικά συλλείτουργα; Γιατί δεν συνέρχονται για να τον εκθρονίσουν;

Τι δουλειά έχει ο σκοτεινός αυτός άνθρωπος των παρασκηνίων, ο πεμπτοφαλαγγίτης των άθεων κυβερνώντων στο θώκο του Αρχιεπισκόπου;

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχόλιο που μας έδωσε την αφορμή για τις πιο κάτω σκέψεις.

*****

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Μάνου Δημητρίου, Θεολόγου
=================

Ο Μακαριώτατος πολύ επιδερμικά το βλέπει το όλο θέμα και μιλάει σα κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι να βρούμε εμείς οι Θεολόγοι και με ποιούς; Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεσηκωθεί όλος ο Θεολογικός κόσμος, έχοντας επισημάνει τα προβλήματα και έχοντας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Δεν τα έχετε δει καθολου όλα αυτά Μακαριώτατε; Ολόκληρη Σύνοδος με τόσες επιτροπές και υπηρεσίες δεν μπορεί να αφουγκραστεί, να καταγράψει την αγωνία και τον προβληματισμό μας στη χρόνια πολεμική που δέχεται το μάθημα και η Εκκλησία μας γενικότερα, ώστε να συντονίσει μια νόμιμη και επιβεβλημένη επίσημη αντίδραση μας; Τόσα χτυπήματα και ούτε μια συντονισμένη αντίδραση. Κανονικά δεν έπρεπε να δεχόμαστε καμία συζήτηση για μετατροπή του μαθήματος σε επιλεγόμενο. Από την άλλη, όλοι συμφωνούμε ότι το μάθημα πρέπει να αναβαθμιστεί, να γίνει πιο προσιτό και εποπτικό, να παρουσιάζει την Ορθοδοξία και το θρησκευτικό φαινόμενο με τρόπο παιδαγωγικό, μαθητοκεντρικό, σύγχρονο, με τη σφραγίδα όμως πάντα και την εγγύηση της Ιεράς μας Παράδοσης και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Προσαρμοσμένα όμως όλα αυτά με ιερό δέος απέναντι στη μακραίωνη ελληνική ιστορία και με ανοικτό διάλογο χωρίς φόβο με τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις απόψεις των κοινωνικών ομάδων. ΑΥΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ Ο ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΣ. Με ποια όχθη να συνεργαστούμε Μακαριώτατε; Για φανταστείτε να σκεφτόταν με όμοιο τρόπο οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Ομολογείτε ότι κουράζουν τα Θρησκευτικά; Κουράζει Ο Χριστός; Εμείς δίνουμε αγώνα καθημερινό στην τάξη, να βάλουμε το Χριστό στη ζωή των παιδιών και των εφήβων. "Κατεβαίνουμε" στον κόσμο τους, τα ευαισθητοποιούμε στα θέματα της πίστης μας αλλά και τους εμπνέουμε το σεβασμό στα άλλα δόγματα και τις άλλες θρησκείες χωρίς όμως να αλλοιώνουμε το ζωηφόρο μήνυμα της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες.

Γιατί λοιπόν τόσο εύκολα να συνταυτιστούμε με τα σχέδια που απεργάζονται τελικά αλλοίωση της πίστης μας και θα μπερδέψουν ακόμη περισσότερο τα παιδιά μας με ένα είδος Θρησκευτικού συγκρητισμού;

ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment