Saturday, February 12, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΜΠΡΙΑΤΣΑΝΙΝΩΦ, ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=========


Οσίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ, Εργα: Δ΄, Τα Πνεύματα, Η αισθητή και πνευματική αντίληψη των αγαθών και των πονηρών πνευμάτων, Μετάφραση - Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2010, σσ. 158.


Καλαίσθητη έκδοση της οποίας το εξώφυλλο κοσμείται με την εικόνα Αγγέλων του εξαίρετου Κυπρίου αγιογράφου Γεώργιου Πέτρου.


Ο κ. Μπότσης είναι ακούραστος συγγραφέας και εκδότης. Ανετα πολύγλωσσος μας έχει μεταφέρει στα Ελληνικά δεκάδες έργα Αγίων της Σλαβικής Ορθοδοξίας. Εχουμε στα χέρια μας το 47ον έργο του που αναφέρεται στις πνευματικές δυνάμεις. Τους Αγίους Αγγέλους αλλά και τους εκπεσόντες Αγγέλους τους πονηρούς δαίμονες.


Είναι το τέταρτο έργο του Αγίου Μπριαντσανίνωφ που μεταφράζει ο κ. Μπότσης στα Ελληνικά. Μετέφρασε ήδη το “Προσευχή και πλάνη”, “Το ποτήριο του Χριστού”, “Η βασιλεια του Θεού και ο Αντίχριστος”.


Στον πολύ περιεκτικό του πρόλογο μιλά για τη διδασκαλία της Εκκλησίας για τους Αγίους Αγγέλους και πολύ σωστά σημειώνει ότι πολλοί κατ’ όνομα χριστιανοί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη των Αγγέλων ή το πολύ τους θεωρούν ως όντα της εποχής που γράφτηκαν τα ιερά κείμενα της Αποκαλύψεως η παρουσία των οποίων δεν σχετίζεται με τη δική μας ζωή.


Ο άγιος συγγραφέας χωρίζει το έργο του σε δύο ενότητες. Στην Α΄ενότητα αναφέρεται στις περιπτώσεις που οι Αγιοι Αγγελοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους και την οποία επιγράφει “Η αισθητή αντίληψη των αγγέλων” και στη Β΄ενότητα που επιγράφει Η “Πνευματική αντίληψη των πνευμάτων” κάνει λόγο για τον τρόπο που οι πιστοί μπορούν να καθάρουν τον νουν και τις αισθήσεις τους για να αποκτήσουν τις πνευματικές αισθήσεις για να βλέπουν τους Αγίους Αγγέλους και να φυλάγονται από τις ενέργειες του πονηρού.


Πολύ ωραίο βιβλίο. Το συνιστούμε ένθερμα.

10 comments:

  1. Πρόκειται για εξαιρετικό Ορθόδοξο πόνημα.
    Το μελέτησα και πολύ ωφελήθηκα.
    Ευχαριστίες στον εκλεκτό Πέτρο Μπότση για την εργασία του

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστούμε που το επιβεβαιωνεις

    ReplyDelete
  3. :-)
    Η αλήθεια όταν δε σκοτώνει επί τόπου, πρέπει αδίστακτα να ομολογείται, φίλε Παναγιώτη...

    ReplyDelete
  4. Ναι, ναι, για πες εσύ στη γυναίκα π.χ. του Νίκου ότι είδες το Νίκο να πίνει καφέ με την κολλητή της, εν ΑΓΝΟΙΑ της, και θα σου πώ εγώ αν θα βγει ζωντανός και χωρίς αίματα ο Νίκος από το σπίτι!
    ;-)

    ReplyDelete
  5. Αυτο να μου πεις!!!

    Με τη διαφορά ότι εγώ δεν θα πω στη γυναίκα του Νίκου ότι είδα το Νίκο να πίνει καφέ εν αγνοία της εκτός και αν ΟΝΤΩΣ τον είδα.

    Απο εκέι κια πέρα το λόγο έχουν τα δικαστηρια

    ReplyDelete
  6. :-(
    Δηλαδή αλίμονο και γράψαλίμονο στο Νίκο!
    Αμα έχει τέτοιους φίλους τι τους θέλει τους εχθρούς;
    Για Όνομα!
    Εδώ κοτζά άγιος Διονύσιος, έκρυψε το φονέα του αδερφού του...εσύ θα πάς να διαλύσεις το σπίτι του Νίκου;
    Χριστιανική συμπεριφορά το λες αυτό;
    :-)

    ReplyDelete
  7. ;-)Χαίρομαι που συμφωνήσαμε και θα γλιτώσει και ο Νίκος!
    Καλό βράαααδυ!

    ReplyDelete
  8. Καλή σου νύχτα και όνειρα γλυκά.

    ReplyDelete