Sunday, February 13, 2011

Ο ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΟΜΑΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ


Ο ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


“Απορώ και εξίσταμαι και τον νουν καταπλήττομαι” πότε βρίσκει τον καιρό να ποιμάνει τη Μητρόπολή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.


Οταν φέρνω στο νου πολυπράγμονα κληρικό ο νους μου πάει αυθόρμητα στο Σεβασμιότατο Βολοκολάμσκ. Διευθυντής του επί των εξωτερικών σχέσεων Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας, Καθηγητής του πανεπιστημίου του Φρισγούρου στην Ελβετία, συνθέτης μουσικών ορατορίων, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια και στις συναντήσεις που έχει σε ανάκτορα και σε προεδρικά μέγαρα.


Μέχρι τον τέως Πρόεδρο Μπους πήγε να συναντήσει πριν λίγες μέρες. Ποιος ξέρει γιατί; Για να του πουλήσει πολυπολιτισμικό ενδιαφέρον ή για να συζητήσει μαζί του τα πρόσφατα φιλοσοφικά ρέυματα στην Ευρώπη ή μήπως για να μάθει πώς αρμέγουν τις αγελάδες στο αγρόκτημα του κ. Μπους στο Τέξας;


Η ανώτατη ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας πήρε πολύ στραβό δρόμο. Ενώ όλοι θαυμάζουμε την αναγέννησή του μοναχισμού, του φιλανθρωπικού έργου, της ενοριακής ζωής ταυτόχρονα παρατηρείται στα ανώτατα της επίπεδα μια απαράδεκτη εκκοσμίκευση που θυμίζει παράρτημα της κρατικής μηχανής παρά εκκλησιαστικό οργανισμό.


Πώς να την εμπιστευθείς σε θέματα Οικουμενισμού ή άλλων ουσιαστικών θεμάτων όταν ενεργεί με τόσο διάτρητα εξωεκκλησιαστικά κριτήρια και τόσον εκκοσμικευμένες μεθόδους;


Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων δείχνει - σε όλο του το ειδεχθές μεγαλείο - το προσωπείο αυτό της κουφότητας και της εκκοσμίκευσης που μας καθιστούν όλους πολύ σκεπτικούς για το δρόμο που βαδίζει το Πατραρχείο Μόσχας.


Αυτά τα σύρτα φέρα των εκκλησιαστικών αρχόντων με τους κοσμικούς άρχοντες και τους εφοπλιστές και τους άλλους εκπροσώπους του μάταιου πλούτου δεν είναι καλό σημάδι. Η δικαιολογία βέβαια είναι πάντοτε πρόσφορη σ' αυτές τις περιπτώσεις: “Μα εμείς νιαζόμαστε για το καλό της Εκκλησίας και τα συμφέροντά Της” αλλά οι πιστοί κουνούν σκεφτικοί το κεφάλι και μονολογούν ότι οι πολιτικοί την Εκκλησία θέλουν να Την χρησιμοποιήσουν. Οχι να Την εξυπηρετήσουν. Και προσθέτουν: “Μήπως έτσι συμπεριφέρονταν οι Αγιοι ηγούμενοι και οι Αγιοι επίσκοποι των παλαιότερων ή και των πιο πρόσφατων χρόνων;”


Ακολουθούν ορισμένα δημσιεύματα που αφορούν τον πολυπράγμονα Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.


*****


Καθηγητής του Φριβούργου εξελέγη ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας

======


Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bogoslov.ru» ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας εξελέγη καθηγητής του Πανεπιστημίου του Φριβούργου με απόφαση της Θεολογικής Σχολής, η οποία στη συνέχεια ενεκρίθη από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου.


Σύμφωνα με τη νομοθεσία του καντονίου Φριβούργου η απόφαση για την εκλογή του Μητροπολίτης Ιλαρίωνα ως καθηγητή εξετάσθηκε και ενεκρίθη από το Συμβούλιο Επικρατείας του Φριβούργου.


Να αναφερθεί ότι το Πανεπιστήμιο του Φριβούργου, όπου σήμερα σπουδάζουν περισσότεροι από 10 000 φοιτητές, είναι ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και μοναδικό Πανεπιστήμιο της χώρας με εκπαιδευτική διαδικασία στις δυο γλώσσες: Τη Γερμανική και τη Γαλλική.


Η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ακαδημαϊκά κέντρα της σύγχρονης Ευρώπης εδώ και δεκαετίες συνδέεται με δεσμούς φιλίας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Η επίσημη ανακοίνωση για την εκλογή του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου (25 Ιανουαρίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο), την ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, προστάτη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, το βαπτιστικό όνομα του οποίου ήταν Γρηγόριος, και στη μελέτη των έργων του οποίου ο Ιεράρχης αφιέρωσε πολλά χρόνια.


*****


Συνάντηση Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ με Τζόρτζ Μπούς

=========


Συνεχίζεται η επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στις ΗΠΑ, με επόμενο προορισμό το Ντάλλας.


Χθες, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα με τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α Τζόρτζ Μπους, η οποία διήρκησε μια ώρα περίπου.


Ο Μητροπολίτης και ο κ. Μπούς αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.


Ειδικά ο κ. Ιλαρίων παρουσίασε το όραμά του για τις προοπτικές του διαχριστιανικού διαλόγου, τονίζοντας την ανάγκη της από κοινού εργασίας των εκπροσώπων των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών για τη διατήρηση των παραδοσιακών ηθικών αξιών.


Τέλος σε ανάμνηση της συναντήσεως ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προσέφερε στον Τζ. Μπους το βιβλίο του «Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός» στην Αγγλική γλώσσα και μια κασετίνα με παράσταση του Κρεμλίνου της Μόσχας.


*****


Συνάντηση Μητροπολίτη Ιλαρίωνα με ειδικό βοηθό του Μπαράκ Ομπάμα

=======


Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας επισκέφθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον ειδικό βοηθό του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ανώτερο Διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για θέματα Ρωσίας και Ευρασίας κ. Μαΐκλ Μακφόλ.


Απαντώντας σε πολλαπλές ερωτήσεις του ανώτατου στελέχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ τόνισε, ότι το κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν περιορίζεται σε μια χώρα, αλλά περιλαμβάνει και μερικές πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενώσεως, οι οποίες σήμερα είναι ανεξάρτητα κράτη.


Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «ούτε στη Ρωσία, αλλά ούτε σε άλλες χώρες, που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε πολιτικό αγώνα. Ως ανεξάρτητη από την Πολιτεία η Εκκλησία συνεργάζεται με αυτή στους τομείς, οι οποίοι αναφέρονται άμεσα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων δηλαδή στην ηθική διαπαιδαγώγηση και παιδεία, τη δημογραφία και τον Πολιτισμό.»


Απαντώντας στην ερώτηση του Μ. Μακφόλ σχετικά με τη δράση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο μετασοβιετικό χώρο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις ιδιαιτερότητες του ορθόδοξου εκκλησιαστικού βίου σε διάφορες περιοχές.


Ο Μητροπολίτης έκανε ιδιαίτερη έμφαση στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου Μόσχας.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ιλαρίωνας προέβαλε παράδειγμα των τακτικών συναντήσεως των θρησκευτικών ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πράγμα το οποίο αναμφίβολα συμβάλει στη διαδικασία συμφιλίωσης ανάμεσα στις δυο αυτές τις χώρες και λαούς.


Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο διάλογος μεταξύ των χριστιανικών ομολογιών και διαφόρων παγκοσμίων θρησκειών πρέπει να έχει αμεσότερη σχέση με τον πραγματικό βίο των ανθρώπων.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment