Monday, November 29, 2021

Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ. Ι. ΚΩΣΤΩΦ,ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΟΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Μνημόσυνα και πλησιοθανάτιες εμπειρίες, Εν χώρα ζώντων και εν χώρα κρα-ζόντων, εκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2021, σσ. 219.


Του Θεολόγου κ. Α. Κυριακού

=====

 

Κανένα δεν αφήνει αδιάφορο το ζήτημα του θανάτου. Όλες οι θρησκείες και το σύνολο των φιλοσοφικών συστημάτων πάλαι τε και επ’ εσχάτων καταπιάστηκαν μ αυτό. Στον κανόνα αυτό δεν υπάρχει εξαίρεση. Πώς να υπάρξει, αφού “απόκειται τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν”; 


Ο π. Ιωάννης, στο παρόν πόνημά του, ασχολείται με ορισμένες όψεις του πελώριου αυτού θέματος δηλ. τα μνημόσυνα και τις πλησιοθανάτιες εμπειρίες. 


Ο πίνακας περιεχομένων που τοποθετείται στο τέλος του κειμένου είναι αρκούντως 

κατατοπιστικός και 

διαφωτιστικός. 

Περιλαμβάνει τα εξής: Πρόλογο, Μεταθανάτια πορεία, Τελώνια, Διδασκαλία περί τελωνίων, Απόπειρες ερμηνειών, Σύγκριση δύο θέσεων, Βοήθεια σε και από κεκοιμημένους Α΄, Βοήθεια σε και από κεκοιμημένους Β΄, Διάφορα Α΄, Διάφορα Β΄, Περί μνημοσύνων, Επίλογος. 


Εντύπωση προκαλούν οι μεταθανάτιες εμπειρίες που παρουσιάζει ο συγγραφέας. Σημειώνει μεταξύ άλλων την περίπτωση γυναίκας 

70 χρονών στο Λονγκ Άιλαντ (Ν. Υόρκη), που ήταν τυφλή από τα 18 της χρόνια. Αυτή, όταν επανήλθε, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τι γινόταν γύρω της όταν οι γιατροί προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή μετά από καρδιακή προσβολή. 


Περιέγραψε ακόμη και τις ιατρικές συσκευές και το χρώμα που είχαν. Το πιο εκπληκτικό ήταν ότι οι συσκευές αυτές δεν υπήρχαν τον καιρό που έβλεπε. 


Ο π. Ιωάννης αναπτύσσει με μεθοδικότητα και με στόχο, όχι να καταπλήξει, αλλά για να βοηθήσει και να οικοδομήσει τον αναγνώστη, σε δύο κεφάλαια τη διδασκαλία της Εκκλησίας για τα τελώνια. 


Θυμίζω εδώ ένα απόσπασμα από το Μικρό Απόδειπνο από προσευχή προς τη Θεοτόκο: “και εν τω καιρώ της εξόδου μου την αθλίαν μου ψυχήν περιέπουσα και τας σκοτεινάς όψεις των πονηρών δαιμόνων πόρρω αυτής απελαύνουσα”. 


Στο κεφάλαιο για τα μνημόσυνα παραθέτει το γνωστό διάλογο του π. Ιωήλ Γιαννακόπουλου με κάποιο Προτεστάντη, στον οποίο ο αοίδιμος Αρχιμανδρίτης κατατροπώνει τον ψευδοευαγγελικό με βάση την Αγία Γραφή. 


Συνελόντ’ ειπείν στο παρόν ο καλός ιερωμένος μας προμηθεύει ακόμη “πέντε λίθους εκ του χειμάρρου” με τους όποιους κατατροπώνεται ο Γολιάθ της απιστίας και της αιρέσεως.

No comments:

Post a Comment