Thursday, November 11, 2021

32 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Στις 10 Νοεμβρίου του 1989, μετέστη εις την Όντως Ζωήν, ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.


Το κενό που άφησε πίσω του δεν είναι απλά μεγάλο ή δυσαναπλήρωτο. 


Είναι κυριολεκτικά 

χαοτικό.


Ιδιαίτερα μετά την κοίμηση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτη κυρού Γεωργίου (Καψάνη), οι πιστοί δεν έχουν πια άσφαλτη πυξίδα πορείας για 

τα εκκλησιαστικά θέματα.


Η φωνή του Γέροντα Επιφανίου Θεοδωρόπουλου ήταν για δεκαετίες η 

φωνή της Εκκλησίας.

Δηλαδή δεν υπάρχουν σήμερα μεγάλοι θεολόγοι με ορθόδοξο πατερικό φρόνημα;


Ασφαλέστατα και υπάρχουν και πολύ μεγάλοι θεολόγοι μάλιστα, αλλά το πλήρωμα της Εκκλησίας δεν δέχεται πάντοτε χωρίς 

διαμφισβήτηση τις θέσεις τους, 

όπως συνέβαινε με τον Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και τον Γέροντα Γεώργιο (Καψάνη).


Γι' αυτό η νοσταλγία του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου είναι τόσο έντονη 32 χρόνια μετά την εκδημία του.


Την ευχή του να έχουμε και ο βίος και τα συγγράμματά του να μας καθοδηγούν εις νομάς σωτηρίους!

7 comments:

  1. Ναι, όντως το κενό που μας άφησε ο γέρων Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος είναι δυσαναπλήρωτο. Ο π. Επιφάνιος ήταν κανόνας Ορθοδοξίας. Ο λόγος του ήταν τόσο κατοχυρωμένος από όλες τις απόψεις, που δεν μπορούσες να αντιτάξεις κάτι διαφορετικό. Ας έχουμε την ευχή του.

    ReplyDelete
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΤΕΛΕΒΑΝΤΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΧΘΕΣ, Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΕΦΕΡΕ 32 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ ΠΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ 42 ΕΤΗ. ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΧΗ ΤΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΙΔΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ReplyDelete
  3. Να είστε καλά.Εύχομαι καλό απόγευμα. Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  4. Τα χρόνια είναι 32 . Ο π. Επιφάνιος κοιμήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του '89 .

    Τον π. Επιφάνιο τον διεκδικούν όλοι για δικό τους ! Ακόμα και οι οικουμενιστές θέλουν νά τον κάνουν σάν τα μούτρα τους , τον ίδιο λαπά !

    Οι οικουμενιστές σκέπτονται " απο νά τον έχουμε εχθρό καλύτερα νά τον έχουμε φίλο " . Έτσι λοιπόν αποφαίνονται οτι υπάρχουν μαρτυρίες , που ο π. Επιφάνιος στα τελευταία του ανήρεσε πολλά απο αυτά , που είπε και έγραψε μεταξύ των οποίων και την μνημειώδη επιστολή του στον Αθηναγόρα , οτι δηλαδή ήταν ένας λόγος σκληρός λόγω της νεότητος και της ανωριμότητος , που δεν θα τον
    έλεγε στα χρόνια της ωριμότητος !

    Προσπαθούν δηλαδή νά αποδώσουν στον π. Επιφάνιο χαρακτηριστικά του γλυκερού Χριστούλη στον οποίο πιστεύουν . Όμως δεν τον γνώρισαν καλά πόσο γλυκερός ήταν ο μακαριστός γέροντας !

    Οι δε επιλειπόμενοι ίσως την ελευθερία στην συνείδηση και όχι στην αμαρτία του π. Επιφανίου πρός τα πνευματικά τέκνα την συγχέουν μέ την ελαστικότητα σε θέματα πίστεως . Αλήθεια ποιός είναι αυτός που διεπίστωσε ελαστικότητα του π. Επιφανίου είτε στο εξομολογητήρι , είτε στην θεολογία , στην εκκλησιολογία , στην δογματική και στην συνείδηση, οτι ως μέλη της εκκλησίας οφείλουμε ο καθείς μέ ό,τι μέσα διαθέτει νά αφήνουμε τις κουτοπονηριές περί θείων ελλάμψεων και αδιαλείπτου προσευχής και νά κοπιάζουμε στην ομολογία όχι μέσα απο το σακκάκι αλλά διαρρήδην .

    Όποιος έχει μία τέτοια αντίληψη περί του π. Επιφανίου άς μας το καταθέσει . Ο π. Επιφάνιος πέθανε νεότατος 59 ετών και μέ σώας τας φρένας . Δεν θα μπορούσε νά αναιρέσει ο ίδιος τον εαυτόν του και πρέπει νά το κάνει ο καθείς επιλειπόμενος ?

    Ασφαλώς δεν μέ τσίμπησε καμμία μυίγα για νά λέω τα ανωτέρω . Τα λέω γιατί έχω διαπιστώσει την προσπάθεια ενός άνομου προσαιτερισμού . Ως ένα παράδειγμα απο τα πολλά αναφέρω μία συνομιλία μου μέ πολιό παπά . Αφού μου είπε , οτι ο οικουμενισμός δεν είναι αίρεση , γιατί δεν προσβάλλει κανένα δόγμα (!) , οτι γιατί ; οι μουσουλμάνοι δεν πιστεύουν σε Θεό ; οτι το επιστήθιο μενταγιόν που φορά εναλλακτικά ο επίσκοπος Ιγνάτιος , αγνώστου προελεύσεως και απεικονίσεως , οτι ο ίδιος το βλέπει ως αγιογραφία (!) , αφού λοιπόν μου είπε όλα αυτά τα εξαίσια , στο τέλος τα έκλεισε μέ ένα εγκώμιο προς τον π. Επιφάνιο , οτι δηλαδή και ο π. Επιφάνιος άν ζούσε σήμερα θα εφρόνει τα ίδια !

    Τουλάχιστον για τον Κόντογλου έχουν εφεύρει έναν ονειδισμό : " Κοντογλισμός " ! Άς εφεύρουν έναν και για τον π. Επιφάνιο . Θα ήταν πιό τίμιο !

    ReplyDelete
  5. ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΊΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ. ΠΡΩΠΙΚΑ ΜΟΝΟΝ ΔΥΟ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΤΟΝ Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΟΜΑΧΟ Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    ReplyDelete