Thursday, July 8, 2021

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΤΗΡΙΟ

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΕΡΗ “ΕΝΩΣΗ”

Του ιστολογίου katanixi.gr

=====

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσεγγίζει τον Πάπα Φραγκίσκο και το Βατικανό, με απώτερο στόχο το κοινό Πάσχα και μία ανίερη «ένωση» με τους αιρετικούς καθολικούς. Την 28η Ιουνίου 2021, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, με αφορμή τη Θρονική Εορτή της Καθολικής «Εκκλησίας» επί τη μνήμη του ιδρυτή της Αποστόλου Πέτρου. Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον επικεφαλής Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες (Νοτίου Αμερικής) Ιωσήφ και τον Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου Παϊσιο Κοκκινάκη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πάπας Φραγκίσκος επεξήγησε στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τι δεν πρέπει να γίνει στο μέλλον, ώστε τα πράγματα να έχουν θετική έκβαση για την πλήρη «κοινωνία» των Χριστιανών. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για γκρέμισμα των τοίχων των παλαιών προκαταλήψεων: «Το ζήτημα προς την πλήρη «κοινωνία» των Χριστιανών είναι να αναρωτηθούμε πως θέλουμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται η έναρξη μίας νέας φάσης σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας και να γκρεμίσουμε τα τείχοι των παλιών προκαταλήψεων».

Ο προκαθήμενος της καθολικής «Εκκλησίας» εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν επισκέφθηκε το Βατικανό λόγω της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αληθινό αδελφό». Ταυτόχρονα, απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Βαρθολομαίο, ώστε να επισκεφτεί το Βατικανό τον επόμενο Οκτώβριο: «Τον περιμένω με χαρά εδώ στη Ρώμη τον επόμενο Οκτώβριο, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την εκλογή του».

Επιπρόσθετα, την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο Vaticannews συνέντευξη του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος Andrea Tornielli υπογράμμισε ότι το 2025 θα γιορτάζεται η 1700η επέτειος της Συνόδου της Νίκαιας και το ίδιο έτος θα συμπίπτει η ημερομηνία του Πάσχα για τους Ορθόδοξους και τους Ρωμαιοκαθολικούς. Στην ερώτηση του κ. Tornielli «πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτήν την επέτειο;», ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος απάντησε ότι η κοινή εορτή του Πάσχα επιβάλλεται ως οικουμενικό ζήτημα πρώτης τάξης και ότι ο εορτασμός του Πάσχα την ίδια Κυριακή σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα «μαρτυρίας και συμφιλίωσης»:

«[…] Το ζήτημα της κοινής γιορτής του Πάσχα σταδιακά επιβάλλεται ως οικουμενικό ζήτημα πρώτης τάξης.

[…]Ο εορτασμός του Πάσχα την ίδια Κυριακή σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο σε αυτήν την οικεία ιστορική βάση θα ήταν ένα 

ισχυρό μήνυμα μαρτυρίας 

και συμφιλίωσης».

Την επόμενη μέρα (29 Ιουνίου 2021), η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέστη στη «Λειτουργία» που τελέστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη «Θεία Λειτουργία» παρευρέθηκε και ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, ενώ στο τέλος της τελετής, ο Πάπας Φραγκίσκος συμπροσευχήθηκε με την φαναριώτικη αντιπροσωπεία στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου.

Κοινός πόθος Βατικανού και Φαναρίου είναι ο κοινός εορτασμός του Πάσχα, με κατάληξη την πλήρη Κοινωνία. Ένας κοινός εορτασμός του Πάσχα με τους αιρετικούς καθολικούς, θα αποτελέσει εορτασμό του διαβόλου και των οργάνων του.

No comments:

Post a Comment