Saturday, July 10, 2021

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Με βαθύτατη λύπη και μεγάλη αγανάκτηση οι πιστοί πληροφορήθηκαν ότι για δεύτερη φορά οι ρουβλιοκίνητοι Ουκρανομάχοι επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου (ήτοι οι Λεμεσού Αθανάσιος, Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαίας και Μόρφου Νεόφυτος) αρνήθηκαν να παραστούν στο συνοδικό συλλείτουργο για να τιμήσουν τον εθνομάρτυρα Κυπριανό.


Το ίδιο είχαν κάνει πρόσφατα όταν αρνήθηκαν να παραστούν στα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού ναού της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.


Η στάση των 6 επισκόπων είναι αήθης. Δεν είναι δυνατόν για τα ρούβλια να αφεθούν να δημιουργήσουν Σχίσμα 

στην Εκκλησία 

της Κύπρου.

Το Ουκρανικό συζητήθηκε στην Ιερά Σύνοδο και δέκα αρχιερείς -συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου- αποφάσισαν να μνημονεύει ο Μακαριώτατος Κύπρου τον Μακαριώτατο Κιέβου Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της 15ης Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Μειοψήφισαν οι 6 Μητροπολίτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται σχισματικά, ενώ ο Νεαπόλεως Πορφύριος απέσχε της ψηφοφορίας.


Αυτό σημαίνει ότι τα 3/5 της Ιεράς Συνόδου -ήτοι 10 αρχιερείς- ενέκριναν την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.


Είναι αδιανόητο η μειοψηφία να θέλει να καθορίζει ετσιθελικά την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου. Αυτή η νοοτροπία αντίκειται 

ευθέως στο συνοδικό 

πολίτευμα της 

Εκκλησίας.

Οι θιασώτες αυτής της προσέγγισης είναι υπόλογοι ενώπιον Θεού και ανθρώπων για την στάση τους.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να τους επιβάλει τις υπό των Ιερών Κανόνων προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις, αλλά τους προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουν θα αναγκαστεί να λάβει σοβαρά μέτρα.


Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αναβολή του Αρχιεπισκόπου θα μας βγει 

σε καλό.

Ως γνωστόν, ο ηγέτης των αντιφρονούντων σχισματικών αρχιερέων είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Ο ίδιος Μητροπολίτης που χθες ανακήρυξε αυθαίρετα μονομερώς Άγιο τον εθνομάρτυρα Κυπριανό.


Γι’ αυτό ταπεινώς φρονούμε ότι πρέπει να κληθεί σε απολογία και να δρομολογηθεί η καθαίρεσή του, αφενός μεν για να φρονηματιστούν και οι άλλοι Σχισματικοί επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά και για να απαλλαγεί η Εκκλησία της Κύπρου από την πανθομολογουμενως άκρως βλαβερή παρουσία του.

No comments:

Post a Comment