Thursday, July 15, 2021

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”:


“Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να καλέσει τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις κατά την Συνεδρία Αυτής του μηνός Αυγούστου, λαμβάνουσα υπ’όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των εν λόγω Αρχιερέων, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.”


Θετικό το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προσκαλέσει τους Σεβ. Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμά να δώσουν προφορικές εξηγήσεις στην Σύνοδο αντί να εκδοθεί σε βάρος τους ερήμην των 

Συνοδική απόφαση.

Οι εξηγήσεις αυτές θα δοθούν με πνεύμα συνδιαλλαγής και συμφιλίωσης. Οι δύο σεβάσμιοι Αρχιερείς -δεν αμφιβάλλουμε- θα ξεκαθαρίσουν ότι ποτέ δεν είχαν πρόθεση να ανυπακούσουν την Ιερά Σύνοδο.


Καμμία ποινή σε βάρος των δύο ομολογητών αντιοικουμενιστών επισκόπων δεν είναι δικαιολογημένη. Αν τυχόν επιβληθεί θα πικράνει αφάνταστα τον πιστό λαό του Θεού που σέβεται ιδιαίτερα τους δύο αδιάβλητους αρχιερείς που προμαχούν πάντοτε υπέρ των δικαίων της Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Κυθήρων παρόλες τις επιφυλάξεις του για την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό συνεχίζει να μνημονεύει σε κάθε Θεία Λειτουργία "της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου της ορθοτομούσης την αλήθεια του Χριστού". Τα ίδια ισχύουν ασφαλώς και για τον Σεβ. Αιτωλίας που ήταν ακόμη πιο φειδωλός στην κριτική του για το Ουκρανικό.


Όσο για τις διαφορετικές πρακτικές στην τέλεση των Ακολουθιών έγιναν πάντοτε μέσα στο πνεύμα της τήρησης της εγκυκλίου της Συνόδου, έστω και αν φαινομενικά δίνεται η εντύπωση ότι έγινε μέσα σε πνεύμα ανυπακοής. 

No comments:

Post a Comment