Thursday, July 30, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στην συνέντευξή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης καθιστά σαφές ότι:

1.) Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, οποιαδήποτε σχέση με τον Γκιουλέν,

2.) Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν επιθυμεί να γίνει αντικείμενο εθνικής διαμάχης Ελλάδας και Τουρκίας, επειδή θεωρεί ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο που δεν πρέπει να οδηγεί σε σύγκρουση των πολιτισμών, και

3.) Εμμένει ανυποχώρητα στην ορθότητα της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Ο χρόνος θα αποδείξει αν η επιμονή του Παναγιωτάτου για το Ουκρανικό θα αποβεί προς όφελος της Ορθοδοξίας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

δεν κρύβουμε ότι εξακολουθούμε να διατηρούμε σοβαρώτατες αμφιβολίες για το αν είναι ακίνδυνη η σύγκρουση του Φαναρίου με τον Πρόεδρο Πούτιν ο οποίος -ως γνωστόν- δεν χωρατεύει.

Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε την πικρία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον αρνητικό ρόλο της Ρωσσίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε ότι η στάση της Ρωσσίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, δεν θα ήταν διαφορετική αν δεν χορηγούσε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού οι σχέσεις Ρωσσίας-Τουρκίας καθορίζονται από ύψιστα γεωστρατηγικά  συμφέροντα της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.

Άλλωστε, ως γνωστόν, και πριν την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, η Ρωσσία υπέσκαπτε απροκάλυπτα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Τουρκία και στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Διασπορά, όπως λεπτομερώς και στοιχειοθετημένα κατήγγειλε ο Σεβ. Πισιδίας Σωτήριος.

Αλλά πώς να το κάνουμε; 

Από την στιγμή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκάλεσε τόσο σοβαρά τον Πούτιν με την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία δεν είναι φρόνιμο να πιστεύουμε ότι ο Ρώσσος Πρόεδρος θα καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια και θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

No comments:

Post a Comment