Wednesday, July 22, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΔΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ ΜΠΟΥΣΙΑ, ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟΝ ΑΒΒΑΚΟΥΜ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Δρος Χαραλάμπη Μ. Μπούσια, Κανών Παρακλητικός εις τον Όσιον και θεοφόρον πατέρα ημών Αββακούμ τον εν τω όρει της Καλαμιθίας ασκήσαντα, έκδ. Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου, Κύπρος 2010, σσ.38.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

“Εμοί δε λίαν ετιμήθησαν οι φίλοι σου ο Θεός” (Ψαλμ. ρλη΄ 17) αναφωνεί ο εστεμμένος ψαλμωδός. Άγνωστος στους πολλούς ο όσιος μοναχός που ασκήτεψε αδήλοις χρόνοις στο όρος της Καλαμιθίας ή Καλαμιθάσας, δυτικά του χωριού Φτερικούδι (Πιτσιλιά). “Κρίμασιν οις οίδε Κύριος” τα λείψανά του ανευρέθηκαν στα 1989 και ανεγέρθηκε καινούργιος ναός εις μνήμην του κοντά στα ερείπια της παλαιάς του Προφήτη Αββακούμ. 

Γι’ αυτό τον Άγιο συνέγραψε Κανόνα Παρακλητικό ο δόκιμος υμνογράφος και δεινός χειριστής του καλάμου κ. Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας. 

Τοιουτοτρόπως μπορούν να επικαλούνται τις πρεσβείες του Οσίου όλοι οι εμπερίστατοι. Ο Άγιος, όπως σημειώνει ο Υμνογράφος στο Παρακλητικό Κανόνα, έχει λάβει από το Θεό το χάρισμα να θεραπεύει τις νόσους των αυτιών. “Στηριγμός κλονουμένων, Αββακούμ κωφευόντων ταχεία ίασις, και ρώσις ανιάτων υπάρχεις των σπευδόντων ευλαβώς τη ση χάριτι και προσκυνούντων πιστώς λειψάνων σου την θήκην” (Παρακλητικός Κανών, ωδή ζ΄). 

Τα θαύματα του Αγίου, ορισμένα των οποίων παρατίθενται στο βιβλίο μετά τον Κανόνα βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ένα από αυτά είναι το ακόλουθο: Αρσενικό βρέφος που γεννήθηκε το 2008 παρουσίασε ακουστικό πρόβλημα στο ένα του αυτάκι κι ακολούθως και στο άλλο. Το ακουολογικό κέντρο στο οποίο κατέφυγαν οι γονείς επιβεβαίωσε τα ευρήματα κι αποφάνθηκε πως το παιδί θα χρειαζόταν ακουστικά. Ο παππούς του παιδιού έθεσε υπ’ όψιν των γονιών την χάρη του Αγίου Αββακούμ και αυτοί κατέφυγαν στο μακαριστό, σήμερα, εφημέριο του Φτερικουδιού, π. Ανδρέα για να κάνει Παράκληση στον Άγιο. Αυτός -συν τοις άλλοις- έστειλε και λάδι από την κανδήλα του Αγίου με το οποίο σταύρωσαν τα αυτάκια του παιδιού. Στη συνέχεια σε δύο διαδοχικές εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διαπιστώθηκε ότι το βρέφος ακούει κανονικά και από τα δυο του αυτιά. 

Όπως έλεγε ένας παλαιός ασκητής, ο Θεός ακούει εκείνους που τον ακούουν. Κι ο Άγιος Αββακούμ άκουσε και υπάκουσε στο Θεό και έτσι μπορεί  να ικετεύει τον Φιλάνθρωπο και για μας ως παρρησίαν έχων. Γι’ αυτόν ισχύει το ψαλμικό “εκέκραξαν οι δίκαιοι και ο Κύριος εισήκουσεν αυτών” (Ψαλμ. λγ΄18). Ευλογητός ο Θεός που φανερώνει τους Αγίους του και στην πονηρή εποχή μας για να μας ενσταλάζουν παρηγοριά όταν μας κυκλώνουν “περιστάσεις και θλίψεις και ανάγκαι”. 

Το πόνημα του εκλεκτού υμνογράφου αποτελεί πνευματικό τηλεβόα με τον οποίο κράζουμε προς τον αληθινό δούλο του Θεού Αββακούμ για να μας γίνει βοηθός και αντιλήπτωρ “εν τοις πειρατηρίοις”.

No comments:

Post a Comment