Friday, July 31, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε το πολύ καίριο και εμπεριστατωμένο άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Η παρέμβαση του Σεβασμιώτατου είναι πολύ σημαντική για τους ακόλουθους τρεις λόγους:

1.) Ο Άγιος Πειραιώς γνωρίζει εις βάθος το Ισλάμ και εξηγεί με θεολογική εμβρίθεια για ποιο λόγο το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός είναι απολύτως ασύμβατες θρησκείες.

2.) Ως εκ τούτου, πολύ ορθά διαφωνεί με όσους υποβαθμίζουν την μετατροπή του παλλάδιου της Ορθοδοξίας σε τέμενος επικαλούμενοι την δικαιολογία ότι οι Φαναριώτες είναι Οικουμενιστές. 

Δυστυχώς ορισμένοι είτε επειδή δεν κατανοούν το θέμα, είτε από φανατισμό, δεν θέλουν να παραδεχτούν, ότι η μετατροπή Ορθόδοξου ιερού ναού σε τέμενος είναι κατεξοχήν οικουμενιστική διαθρησκειακή βεβήλωση.

3.) Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, προβάλλει την πολύ ορθή θέση ότι η Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε τρίξει τα δόντια στην Τουρκία πριν ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος. Έπρεπε να είχε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι, αν προχωρήσει να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, η Ελλάδα θα καταφέρει σοβαρώτατα πολιτικά και οικονομικά πλήγματα εναντίον της Τουρκίας μέσω της Ενωμένης Ευρώπης ή και αυτόνομα.

Φυσικά συνειδητοποιούμε ότι ο Πατριάρχης και οι εν Φαναρίω δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να είναι πολύ προσεκτικοί όταν μιλούν για ευαίσθητα θέματα. Διαφορετικά την νύμφη θα την πληρώσει η Ρωμαϊικη Ομογένεια της Τουρκίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ως εκ τούτου το βάρος της μάχης για να τιθασευθεί η Τουρκική επιθετικότητα πέφτει κατ’ ανάγκην στους δικούς μας ώμους. 

Ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς έχει απόλυτα δίκαιο προπαντός όταν λέγει ότι η Τουρκία τότε μόνον δεν απλώνει το χέρι για να αρπάξει, όταν ξέρει ότι θα της το κόψουν από τον ώμο.

Γι’ αυτό επιβάλλεται να υιοθετηθεί επιθετική δυναμική πολιτική αν θέλουμε ως Ελληνισμός να ασκήσουμε αποτελεσματική αποτρεπτική πολιτική. 

Αυτή η επιβεβλημένη σκληρή στάση μας έναντι της Τουρκίας, όμως, πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζει τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ρωμαίικη Ομογένεια της Τουρκίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

No comments:

Post a Comment