Saturday, November 16, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΥΚΕ Ο ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΥΚΕ Ο ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος δίνει επαρκείς και αυτονόητες εξηγήσεις, για την μνημόνευση του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφανίου, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, σε συλλείτουργο που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού είναι Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ως εικός, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού δεν μνημονεύει τον Μακαριώτατο Κιέβου κ. Επιφάνιο, όπως όλοι -άλλωστε- οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Αυτό -φυσικά- δεν αφορά ποσώς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, ο οποίος -ως εικός- δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η οποία αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ως εκ τούτου μνημόνευσε τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο κατά την Θεία Λειτουργία στην Λεμεσό.

Ορθότατα έπραξε ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας να εφαρμόσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας του. 

Ορθότατα, επίσης, πράττει ο Πανιερώτατος Λεμεσού να μη μνημονεύει τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, αφού η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου δεν έλαβε οριστική απόφαση για την αναγνώριση ή μη της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Ορθότατα, επίσης, έπραξε ο Μητροπολίτης Λεμεσού να δώσει τις ξεκάθαρες αυτές εξηγήσεις στο βίντεο που προτάσσεται της ανάρτησης.

Ακόμη πιο ορθά, ο Πανιερώτατος Λεμεσού υπογράμμισε ότι το Ουκρανικό είναι θέμα Ιερών Κανόνων και όχι Δόγματος και ο στόχος είναι να μη διασαλευθεί η ενότητα της Εκκλησίας.

Με αυτά τα δεδομένα η περαιτέρω συζήτηση του θέματος είναι χωρίς νόημα. 

No comments:

Post a Comment