Tuesday, November 26, 2019

Ο ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΦΙΛΑΡΕΤΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


Ο ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΦΙΛΑΡΕΤΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Του ιστολογίου “Πατερική Παράδοση”
=====

    Μετὰ τὴν τελευταία ἀνάρτησή μας Το Ουκρανικό σχίσμα δεν αποτελεί "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" (ἐδῶ) περὶ τῆς πολιτικοποίησης τῆς Ἐκκλησίας ἀπὸ τοὺς Ἀρχιερεῖς (ὅπως τοὺς Βαρθολομαῖο καὶ Κύριλλο), καὶ τῆς παρουσίασης τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ὀνουφρίου ὡς κανονικοῦ μὲν ἐπισκόπου, ἀλλὰ ὡς συνυπεύθυνου γιὰ τὶς τραγικὲς ἐξελίξεις στὴν Οὐκρανία, ἐλάβαμε σχόλια ποὺ ἐπιβεβαιώνουν ὅσα παρουσιάζουμε καὶ καταδεικνύουν τὴν τακτική, ὅσων σκοπίμως (ἂς τὸ ἀκούσουν κάποιοι πατέρες, ἐκεῖ στὴ Θεσσαλονίκη) παρουσιάζουν τὸν Κύριλλο καὶ τὸν Ὀνούφριο ὡς ἀθῶες περιστερές.

           Σχόλιο κάποιου ἀναγνώστου τῆς "Π.Π."
         
 Διάβασα το κείμενο σας και επειδή πια δεν αντέχω να γίνομαι θύμα της κάθε ανάρτησης έψαξα στις πηγές που παραθέτετε και βρήκα τα ακόλουθα, ιδιαιτέρως διαφωτιστικά. Στην πηγή περί σχέσεων Ποροσένκο και Ονουφρίου, ενώ ο Ονούφριος καταγγέλλει τις βίαιες προσαρτήσεις ναών του ποιμνίου του από τις άλλες «εκκλησίες» (προσοχή, δεν τους ονομάζει σχισματικούς) και λέει στον Ποροσένκο ότι η πολιτεία δεν πρέπει να ανακατεύεται σε Εκκλησιαστικά θέματα, παρόλα αυτά λέει και τα εξής:

             Στις 21 Μαρτίου 2019, ο αρχηγός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος του Κιέβου και όλης της Ουκρανίας, συμμετείχαν σε συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων.

Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του αρχηγού του κράτους… Λαμβάνοντας το λόγο, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος του Κιέβου και Όλης της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον επικεφαλής του κράτους για τη συνάντηση και είπε τα εξής:

…"Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας ζητήσω, Πιότρ Αλεξέιεβιτς, να δώσετε οδηγίες στους τοπικούς αξιωματούχους να σταματήσουν τεχνητά να ξεκινήσουν αλλαγές στην υποταγή. Θα θέσει τέρμα στις συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Είναι πεποίθησή μου ότι όλες οι εξελίξεις που επηρεάζουν την Εκκλησία μας και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς γενικά δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν είναι ασφαλώς το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ενότητα. Είναι απαραίτητο να παραδεχτούμε την πλάνη αυτού του μονοπατιού, να μαθαίνουμε από τα λάθη και να αναζητούμε άλλους τρόπους ενοποίησης της εκκλησίας. 

Οι επιθέσεις και η "μεταφορά" των ενοριών στρέφουν μόνο τη διαδικασία της ενότητας πίσω, σε ό, τι ήταν πριν από δεκαετίες. Έχουμε ήδη υπομείνει το ίδιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επομένως, αν δεν μπορέσουμε να διορθώσουμε εντελώς την κατάσταση, θα πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουμε να μην το επιδεινώνουμε.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να με καταλάβεις σωστά. Εμείς, αυτή είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μας, είμαστε υπέρ της Ουκρανίας, είμαστε υποστηρικτές μιας ολοκληρωμένης και ενοποιημένης κατάστασης, ηρεμίας, ειρήνης, αμοιβαίας κατανόησης και ενότητας μεταξύ των λαών μας. Εμείς πάντα υπερασπίσαμε και το δηλώσαμε. Όλα όσα ανέφερα παραπάνω βλάπτουν μόνο το κράτος. Βεβαιωθείτε ότι σταματά. Πιστεύω ότι είναι μέσα στις δυνάμεις σας!».

Σε αυτά τα λόγια αγαπητό ιστολόγιο δεν υπάρχει καμία αναφορά για σχισματικούς. Στην δε φωτογραφία που αναρτήσατε και δείχνει τον Ονούφριο να συμπροσεύχετε με τον σχισματικό Φιλάρετο σας στέλνω και μία άλλη από την εθνική επέτειο της Ουκρανίας.

Μια φορά γράψατε. Θα κάθοντουσαν ο αγ. Αλέξανδρος και ο Άρειος δίπλα δίπλα, επειδή ο Μ. Κωνσταντίνος οργάνωσε παρέλαση για μία επέτειο; Απαντώ: Δεν το νομίζω.
                                                          Σας ευχαριστώ

Ἐμεῖς ὡς Π.Π διακρίνουμε τὶς πολιτικὲς σκοπιμότητες καὶ τὴν «Οἰκονομία» στὴν Οὐκρανία. Ἡ κατάσταση δὲν ξέφυγε τώρα μὲ τὸν Βαρθολομαῖο, ἀλλὰ εἶχε ξεφύγει πρὸ πολλοῦ μὲ εὐθύνη ὅλων τῶν συμμέτοχων. Παραθέτουμε πάλι κάποιες φωτογραφίες-πειστήρια ποὺ δείχνουν, ὅτι ὅποιος στὴν Ἐκκλησία λόγω σκοπιμοτήτων παραβαίνει τοὺς Ι. Κανόνες δὲν μπορεῖ νὰ περιμένει νὰ δικαιωθεῖ.

No comments:

Post a Comment