Wednesday, November 27, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΤΕΥΧΟΣ 119


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Ορθόδοξη Μαρτυρία, Έκδοση Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Όρους”, Αριθμός 119, Φθινόπωρο 2019, σς. 112.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το παρόν τεύχος περιλαμβάνει πολλά άρθρα ορθόδοξης πνευματικότητας πατερικά και άλλα. Πρωτότυπα κατά το πλείστον κείμενα.

Το αφιέρωμα του περιοδικού είναι για την νηστεία. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν 16 αρθρογράφοι.

Όλα τα κείμενα είναι ωραία αλλά στάθηκα, με ιδιαίτερη προσοχή, στο άρθρο του κ. Φώτιου Σχοινά “Η νηστεία κατά τους Ιερούς Κανόνες”, του π. Άγγελου Αγγελακόπουλου “Το Κολυμβάριο και η νηστεία της Εκκλησίας”, του Μοναχού Νεόφυτου Γρηγοριάτη “Εμπειρίες περί νηστείας στο Άγιον Όρος”, του κ. Χριστόδουλου Βασιλειάδη “Ο π. Επιφάνιος ο Θεοδωρόπουλος και η νηστεία”.

Γέλασα με την καρδιά μου με τον διάλογο που είχε ο Άγιος Παίσιος με τον Μοναχό Νεόφυτο Γρηγοριάτη όταν του ζήτησε να ασκητεύσει στο κελλί του.

Ο Άγιος Παίσιος του απάντησε. Εσείς οι Κύπριοι τρώτε πέντε φορές την ημέρα. Πώς να σε κρατήσω εδώ που τρώω μια φορά την ημέρα;

Βέβαια υπάρχει μια μικρή ανακρίβεια σε όσα είπε ο Άγιος για τους Κυπρίους. Η αλήθεια είναι ότι τρώμε 7 φορές την ημέρα και το ένα γεύμα τουλάχιστον της ημέρας πρέπει να είναι σούβλα ή και κλέφτικο.

Αν δεν ήταν το Σταυροβούνι, η Ακρόπολη της Ορθοδοξίας στην Κύπρο και το προπύργιο εναντίον της παναίρεσης του Οικουμενισμού, ο Θεός ξέρει ποια νηστεία θα τηρείτο στην Κύπρο.

Το τεύχος κατακλείεται με εκκλησιαστικές ειδήσεις και βιβλιοκρισίες που συντάσσει ο κ. Ανδρέας Κυριακού, Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι Φίλοι του Αγίου Όρους”, ο και υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού, για τα τελευταία 25 χρόνια.

Το τεύχος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.orthodoximartyria.com/

No comments:

Post a Comment