Wednesday, November 6, 2019

Ο ΣΕΒ. ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΣΠΑΡΤΗΣ κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος -ένας καταξιωμένος, παραδοσιακός και μετριοπαθής Ιεράρχης- λειτουργεί πάντοτε κατά Θεόν και δεν υπηρετεί ποτέ εξωεκκλησιαστικές ή άλλες σκοπιμότητες. 


Πρόσφατα κατέθεσε την μαρτυρία του ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν αείποτε και εξακολουθεί να είναι το συντονιστικό κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αυτό που είπε ο Σεβ. Σπάρτης είναι -ή έπρεπε τουλάχιστον να είναι- αυτονόητο για τον κάθε Ορθόδοξο πιστό, πολλώ μάλλον για κάθε Ιεράρχη.

Καθόλου παράξενο, όμως, ότι έπεσαν πάνω στον Σεβ. Σπάρτης, για να τον κατασπαράξουν, οι "συνήθεις ύποπτοι" (το Διευθυντήριο της Θεσσαλονίκης και το Χαλιφάτο των Εξαρχείων), που κυβερνούνται είτε από σκοπιμότητες, είτε από εμμονές, είτε από εμπάθεια, είτε από ιδεοληψίες, είτε από ταπεινά ή ακόμη και εξωεκκλησιαστικά ελατήρια.

Ασφαλώς και έχουν δικαίωμα όλοι να εκφράσουν αντιρρήσεις για επιμέρους σημεία που εξέφρασε ο Σεβ. Σπάρτης.

Είναι απαράδεκτο, όμως, να παραγνωρίζουν την ουσία της δήλωσης του Σεβασμιώτατου, που αφορά τον συντονιστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και να τον προπηλακίζουν για άλλα σημεία της δήλωσής του, που τα ερμήνευσαν όπως τους βολεύει.

Ο Σεβ. Σπάρτης εξέφρασε την αλήθεια και αν η αλήθεια δεν αρέσει σε ορισμένους δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε να ξεφύγουν από τον κόσμο των ψευδαισθήσεων που επέλεξαν να ζουν.

Για να χτυπήσουν τον Σεβασμιώτατο πιάστηκαν από ορισμένα άστοχα ίσως, -ή το πιο πιθανόν παρερμηνευμένα- "λεξίδια που τα έκαναν σφαιρίδια", όπως έλεγε ο μακαριστός π. Αυγουστίνος Καντιώτης ή και αρνήθηκαν -με αστεία και εντελώς ανιστόρητα και αθεολόγητα επιχειρήματα- τον συντονιστικό ρόλο που ανέκαθεν διαδραμάτιζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να βοηθήσουμε όσους κακόπιστους ή και διαστροφείς της αλήθειας.

Ας βοηθήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

No comments:

Post a Comment