Monday, October 19, 2015

Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο “Βήμα”:  

“Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα άρσης του βέτο της Λευκωσίας στο θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ στην Τουρκία για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στον ενταξιακό διάλογο της Άγκυρας.

"Θα έχω συνάντηση τις επόμενες των ημερών με την κυρία Μέρκελ και είμαι βέβαιος ότι κατά τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη θα συζητήσουμε επ’ αυτού.Αλλά να σας υπενθυμίσω ότι είχα (εισηγηθεί) από την εκλογή μου και στις προτάσεις που υπέβαλα στον κ. Έρογλου τότε, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το άνοιγμα των λιμένων της Τουρκίας, εν τη ουσία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που υπαγόρευαν την επιβολή του βέτο από κυπριακής πλευράς. Δεν νομίζω να τίθεται ανάλογο θέμα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μέρκελ ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Κύπρο, απάντησε: "Είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει να πείσει και την Τουρκία για τα όσα έχω αναφέρει".

Τίποτε άλλο δεν αναμένουμε από σας, κ. Πρόεδρε, παρά να τηρήσετε αυτή τη δέσμευση να μην άρετε το βέτο για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη πριν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και πριν ανοίξει τα λιμάνια της στα Κυπριακά πλοία.

Δεν έχετε ευθύνη για τις προτεραιότητες που βάζει η Τουρκία ή ακόμη και η Γερμανία. Έχετε όμως την απόλυτη ευθύνη να σταθείτε εδραίος και αμετακίνητος στη δέσμευσή σας να μην άρετε το Κυπριακό βέτο για την ενταξιακή πορεία των καταχτητών της πατρίδας μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υποχωρήσετε και ότι δεν θα μας απογοητεύσετε οικτρά και ότι δεν θα κάψετε το ευρωπαικό χαρτί της Κύπρου όποιες πιέσεις και αν δεχτείτε. Δεν αντέχει η ιδιαίτερη μας πατρίδα τέτοια περιπέτεια.

No comments:

Post a Comment