Friday, October 30, 2015

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ «ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΩΝ» ΣΥΝΕΧΕΙΑ



ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ «ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΩΝ» ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Οι Αγγλικανοί ό,τι αποφασίζουν το κάνουν, με το γνωστό φλεγματικό αγγλικό τρόπο. Είπαν ότι θα «χειροτονούν» γυναίκες «επισκόπους» και το κάνουν. Τοιουτοτρόπως «χειτοτονήθηκε» στις 26 Οκτωβρίου, ακόμη μια «επίσκοπος», η κυρία Ρέητσελ Τρεβίκο που καταλαμβάνει τον επισκοπικό θρόνο του Γκλούστερ. 

Ήδη στις 28.10. η εκλαμπροτάτη «επίσκοπος” κυρία Ρέητσελ παρουσιάστηκε στη Βουλή των Λόρδων κι έδωσε τη νόμιμή της διαβεβαίωση. Τη βλέπουμε στη φωτογραφία να ποζάρει περιχαρής ενώ ο Τζάστιν Γουέλμπυ, πριμάτος των Αγγλικανών, τη χειροκροτεί με έκδηλη τη χαρά στο πρόσωπο, με άπασαν την επίσημη του στολή. Η εν λόγω κυρία, πρώην λογοθεραπεύτρια, τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώπιον της Βουλής των Λόρδων ότι: δεν πρέπει να λέμε, αναφερόμενοι στο Θεό, την αντωνυμία  αυτός, γιατί στο Θεό δεν ισχύει η έννοια του φύλου. Τώρα πόσο χριστιανικό είν’ αυτό δεν ξέρω, αλλά αυτό που ξέρω καλά είναι ότι ο Κύριος ημών Ιησους Χριστός μίλησε επ’ αυτού και μας είπε ότι στην προσευχή μας πρέπει να λέμε, απευθυνόμενοι στο Θεό: “Πάτερ  ημών…». Φαίνεται η κυρία αυτή (που παρεκάλεσε να μην την αποκαλούν αιδεσιμώτατη αλλά απλώς «επίσκοπο») τα ξέρει καλύτερα κι αποφάσισε χωρίς, αναβολή, να μας κάνει εντατικά φροντιστήρια στο καινούργιο «ευαγγέλιο». 

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο η εκπρόσωπος της ομάδας «Γυναίκες στην Εκκλησία» Μιράντα Τράιφολντ Χόλμς υποστηρίζει την εισαγωγή πιο περιεκτικής γλώσσας, που να μην αναφέρεται στο φύλο. 

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας στη Σύναξη των αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου 28.8.-2.9. ο Σεβ. Διοκλείας Κάλλιστος στην Εισήγησή του για το Διάλογο με τους Αγγλικανούς επιμένει: «Παρ’ όλα αυτά  κάνουμε αργή, αλλά σταθερή πρόοδο στην αμοιβαία κατανόηση». Αναρωτιέμαι: Στα ήδη υπάρχοντα πλείστα εμπόδια (λέγε αγγλικανικές αιρέσεις) που μας χωρίζουν, από το 1066 μέχρι σήμερα, προστίθενται και οι «χειροτονίες» γυναικών, «ιερειών» και «επισκόπων», οι «γάμοι» και οι “χειροτονίες” ομοφυλοφίλων και προχωρούμε αργά αλλά σταθερα στην αμοιβαία κατανόηση; Ομολογουμένως ΔΕΝ το κατανοώ.

No comments:

Post a Comment