Thursday, October 22, 2015

ΠΡΟΝ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΣΥΝΟΔΟΝ. ΠΛΟΥΣ ΕΝ ΝΥΚΤΙ (Β΄)



ΠΡΟΝ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΣΥΝΟΔΟΝ.
ΠΛΟΥΣ ΕΝ ΝΥΚΤΙ (Β΄)

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Συνεχίζουμε την εξέταση των συμπερασμάτων της Προσυνοδικής Επιτροπής της Ε΄Προσυνοδικής Διασκέψεως και φθάνουμε στα λεγόμενα ατελή συμπεράσματα. Με τη λέξη «ατελή» εννοούνται τα συμπεράσματα στα οποία ΔΕΝ κατέστη δυνατόν να καταλήξουν οι σύνεδροι σε ομοφωνία. 

Κι αυτά δεν είναι λίγα, ούτε και ασήμαντα: 
α΄) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, β΄) Περί κοινού εορτασμού του Πάσχα, 
γ΄) Περί κωλυμάτων γάμου, 
δ΄) Περί κανονικής διευθετήσεως του θέματος της Ορθοδόξου Διασποράς. 

Πρώτη παρατήρηση επί των ανωτέρω είναι ο αριθμός των υπό συζήτησιν θεμάτων. Πρόκειται για 4 θέματα, συμφωνήθηκαν ομοφώνως 3 θέματα κι αναμένεται να συζητηθούν (πότε;) ΔΥΟ ακόμη, τα οποία, λόγω της φύσεως τους, είναι και ακανθώδη και προκαλούν τριβές και προστριβές αλλά είναι και αυτόχρημα δυσεπίλυτα.  

Αναφορικά με το δεύτερο, περί του κοινού εορτασμού του Πάσχα, το θέμα είναι εξόχως ενδιαφέρον. Στο βωμό των επικοινωνιακών σχέσεων φαίνεται ότι ορισμένοι είναι έτοιμοι να ποδοπατήσουν κι αποφάσεις Οικουμενικής Συνόδου, που έχει ξεκαθαρίσει από το 325 μ.Χ. το θέμα του εορτασμού του Πάσχα. Τι λένε επ’ αυτού οι Εκκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας; Θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ο κατήφορος με μόνο αποτέλεσμα και «κέρδος» το σκανδαλισμό του λαού του Θεού; Αντί να επιλύονται προβλήματα θα αναφύονται κι άλλα; Απλώς και μόνο για να φανεί ότι Ορθόδοξοι κι αιρετικοί, ήγουν Παπικοί, Προτεστάντες όλων των αποχρώσεων  και Μονοφυσίτες γιορτάζουν την ίδια μέρα το Πάσχα, έχοντας ΟΜΩΣ διαφορετική πίστη ο καθένας; Έτσι ερμηνεύουν το «ίνα πάντες εν ώσιν»; 

Για τα κωλύματα γάμου και τις «τολμηρές» προτάσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας μας πληροφόρησε ο Σεβ. Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ. Εδώ ταιριάζει η ρήση του Λένιν: «ένα βήμα μπρος, δυό πίσω». Τέτοια Σύνοδος καλύτερα να λείπει. 

Εκεί που θα φανεί η απόλυτη διαφωνία είναι το θέμα της Διασποράς. Είναι αρκούντως διαφωτιστική η πρόσφατη Εισήγηση του Σεβ. Αμερικής στη Σύναξη των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Κάτι ήξερε ο Όσιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) πού, από τη δεκαετία του 70, ήταν κάθετα αντίθετος με τη σύγκληση τέτοιας Συνόδου. 

Κλείνοντας παραθέτω, χωρίς σχόλια, την παραπομπή προς συζήτηση κι επίλυση των πιο πάνω θέματων σε νέα σύναξη Προκαθημένων τον προσεχή Δεκέμβριο ή Ιανουάριο!!! Κι η Πεντηκοστή του 2016 (19 Ιουνίου) είναι επί θύραις.

No comments:

Post a Comment